söndag, januari 22, 2017

Varför äldre misshandlas i Sverige!







































Det har väl för de flesta framgått väldigt tydligt att de äldre i vårt samhälle behandlas dåligt ja ofta hänsynslöst. Ofta är det kommunerna och deras hemtjänst som anklagas för denna förödande behandling, som torde vara unik i Europa. Fortfarande sjuka dumpas av sjukhusen till kommunerna eller i hemmen. Personer som oftast inte kan ta hand om sig själva. Larmen kommer tätare och tätare. Man räknar idag med 75.000 personer svälter ihjäl varje år.


Vem har hört någon ledande politiker i regering eller riksdag bekymra sig över detta? Eller i din egen kommun?


Men läser man statistik över hur många sjukhusplatser det finns i Europa klarnar det hel nog betydligt bättre. I Sverige skickar man hem patienter till okända öden i hemmen. I Tyskland får de vara kvar på sjukhuset intill de tillfrisknat. I Tyskland har man tre gånger fler sjukhusplatser per capita. 823 platser per 100.000 invånare. I Sverige har vi minst av alla länder 254 platser.

Vem sa att vi levde i ett humant samhälle?

Opinionen i januari 2017 enligt Yougov!




Moderaterna är månadens vinnare med 2,4% plus medan Socialdemokraterna är förlorare med minus 2,4%. Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet hamnar under spärren till Riksdagen och Liberalerna kommer farligt nära med 4,5%.  Alliansen går framåt totalt och är nu 4% större än de Rödgröna.


Vinnare och förlorare
M 2,4
V 0,9
C 0,5
SD 0,5
MP -0,3
L -0,4
KD -1,4
S -2,8

måndag, januari 09, 2017

Mer än 250 poliser saknas i Sörmland!



























Professorn i nationalekonomi Charlotta Mellander, som forskar om regional utveckling vid Handelshögskolan i Jönköping har tagit sig för att granska hur många poliser det finns i landets kommuner och jämfört med antalet anställda vid svenska systembolag. En nog så intressant servicejämförelse. Om vi fokuserar en stund på polisen så är det en brist på ca 250 poliser i Sörmland jämfört med riket i övrigt. I Sörmland saknar 4 kommuner polisstation. Ja man räknar inte in servicekontor typ Gnesta, där man har öppet en dag i veckan.

Sverige har idag ca 22.000 poliser men antalet minskar pga att många säger upp sig. Skulle vi nå upp till europeisk standard så skulle vi ha drygt 30.000 poliser, så det är inte undra på att man går på knäna men en brant ökad brottskurva kombinerad med en tämligen oduglig organisation.


Leif GW Persson uttalade senast att det borde finnas 25 poliser i Gnesta kommun. Men som sagt - ingen anställd. Vill man läsa hela rapporten så klickar man här! Observera att siffrorna är från 2013. SCB hänger inte riktigt med i svängarna.


Någon kan hävda att Nyköping kan ju serva både Gnesta och Trosa. Men det är faktiskt 35 minuters körtid från Nyköping till centrala Gnesta och till norra delen av kommunen tar det 50 minuter. När jag bevittnade rånet mot ICA för några år sedan, tog det 35 minuter innan polis fanns på plats. Det går faktiskt fortare att köra mellan Södertälje och Gnesta!


Den svenska polisledningen

Något som är märklig är att ledningen av landets polis, består av en grupp på åtta personer varav bara hälften är poliser. Det är de sju regionpolischeferna samt rikspolischefen Dan Eliasson. Av dessa är tre starkt ifrågasatta och idag noterades att chefen för Region Syd kastat in handduken.


Rikspolischef, Dan Eliasson, fd statssekreterare

Region Norr, Dan Persson, polis

Region Mitt, Carin Götblad, förskollärare/jurist

Region Norr, Klas Johansson, polis

Region Stockholm, Ulf Johansson, polis

Region Syd, Annika Stenberg, jurist (har avgått)

Region Öst, Ulrika Herbst, jurist

Region Väst, Klas Friberg, polis


Förutom Dan Eliasson vars avgång krävts av de flesta oppositionspartierna i riksdagen finns även Carin Götblad, som inte heller varit särskilt framgångsrik på Gotland och i Stockholm. Hon har ju dessutom varit regeringens samordnare mot våld i nära relationer 2012–2014. Ett arbete som väl får betraktas som ett fullständigt misslyckande. Här kan man läsa mer om Götblad, som tillika är medlem av den hemliga och kritiserade organisationen HILDA.


Och allmänhetens förtroende för polisen minskar drastiskt enligt Aftonbladet.


Och hur var det med anställda på systembolaget? Ja alla kommuner har systembolag och anställda. Flest i Nyköping och Eskilstuna med 28 vardera ned till 7 i de mindre kommunerna.

tisdag, januari 03, 2017

Allt går om man vill!



















Såg ni programmet Järbo State idag på SVT1? Järbo med 350 invånare fick sin skola nerlagd men man startade en privat skola istället. Järbo ligger i kommunen Färgelanda med 1.900 invånare. Kommunen har 4 skolor och som sagt skolan i Järbo. Gnesta kommun har 10.500 invånare.


"Järbo skola byggdes på 50-talet och har sedan dess utbildat och format många av kommunens innevånare. Kommunen beslutade under sommaren 2009 att lägga ner all verksamhet i skolan, vilket blev starten på ett händelseförlopp som ledde fram till att skolan idag drivs som friskola."

I Gåsinge-Dillnäs, Gnesta kommun finns det 1.200 boende. Något att suga på för de som lade ner skolan i Laxne och givetvis för de, som drabbades.