torsdag, februari 16, 2017

Gnesta kommundelning från insidan!

Skribenten vid kommundelningen

Södermanlands Nyheter beskriver just nu den nu 25 åriga kommundelningen från något externt perspektiv. Bo Höglander och Claes Wiklund skrev ju boken "Spelet om delningen" en utmärkt skrift som beskriver det mesta även om man inte kunnat fånga allt internt spel. Men boken rekommenderas verkligen och särskilt till dagens politiker som till stor del saknar historien.


Eftersom jag vid denna tid var den ende i Gnesta som både var med i Kommundelnings-kommittén i Gnesta, Kommunfullmäktige i Nyköping och sedermera Indelningsdelegerade i Gnesta har man ju fått en ganska bra insyn i spelet.



De personer som verkligen gjorde olika insatser för kommundelningen bör ju nämnas då de inte alla förekommer i SN nuvarande granskning:

Kommundelningskommittén
Kan nämnas Christina Gustavsson(C) som skötte allt löpande, Göran Benedicks(FP) med särskilda utredningsuppdrag och kontakt med kommunfullmäktige i Nyköping, Birger Meijer(M) samt tidtabellstrogen Stig Johansson. Den förste som bidrog till vår stridskassa var faktiskt kyrkoherden i Frustuna. Vi var ju i denna grupp inte lika aktiva som Trosas motsvarande men gjorde väl ett ganska hyfsat jobb. 


Kommunfullmäktige beslut 1989-12-12
Vera Ekstrand(C), Alf Uddberg(C),Håkan Bratt(M), Sven Andersson(M), Göran Benedicks(FP), Sten E Karlsson(MP) som alla röstade ja samt Sagabritt Landelius(S),Solveig Modén(S) som röstade nej! Sagabritt var inte glad och valde att flytta från Gnesta till Nyköping efter regeringens beslut 1990-11-08.


Indelningsdelegerade 1991
Efter regeringens beslut tillsattes sk indelningsdelegerade som skulle förbereda övergången till egen kommun. Särskilt arbetsutskottet med Alf Uddberg(C) som ordförande fick då dra det tunga lasset under ett helt år!


Andra minnen
Ett tydligt minne är hur vi satt hemma hos Vera Ekstrand på Lebro. Vera, Alf, jag och Sven Andersson och planerade den nya kommunen. Vi hade även med armbågen bjudit in Sten E Karlsson och han gemenligen kallad Sten Kalle dök upp till åtminstone min förtjusning. MP har även de facto regerat ihop med Alliansen i Gnesta under 2000-talet. Sten E måste harangeras utan hans stöd hade det inte blivit någon kommundelning alls vid denna tidpunkt.

Vi hade många diskussioner om det nya kommunvapnet. Vid den tiden vara nog vi politiker från gamla Dagakommun starkast så det blev ett vapen med utgångspunkt i Björnlunda.


Delningen väckte ju förstämning hos särskilt Sagabritt Landelius(S) medan Solveig Modén(S) var mer sansad. Socialdemokraternas nye starke man i Gnesta Kurt E Larsson bidrog starkt till ett mycket gott samarbetsklimat. Något som inte är lika tydligt idag när nu Gert Nilsson(S) gått ur tiden.


Delningen såg nya aktörer i Gnesta kommun med Catrin Cedvén(FP) som blev första ordförande i socialnämnden och Gösta Johansson(C) samt Ingalill Fredriksson(C) som torde vara den med mest kunskap om Gnestas alla skolor. Inga-Britt Andersson(C) var även en av de man särskilt minns. Hon gillade dock inte centerns samarbete med socialdemokraterna 1994.


I nya fullmäktige gjorde vi om turordningen vid behandling av budget. Vi visste ju att Sten E i Nyköping brukade hållas oss vakna intill kl 0400 på morgonen med synpunkter på alla 100 sidor. I Gnesta tog vi budgeten i klump med ev reservationer. En synnerligen tidsbesparande åtgärd.


Det finns även många socialdemokrater som man minns under åren, som gjort goda insatser för kommunen. Ulf Bergner, som även han vid något tillfälle fick rejält på nöten, Kjell Bernardsson, som var KS ordförande en tid och som sagt Kurt E Larsson icke att förglömma.

Vill samtidigt passa på att lägga ett ord för insatser av KS ordföranden Håkan Bratt(M) samt senare Gert Nilsson(S) som det gick utmärkt att diskutera och samarbeta med. Där vi nog får framhålla Håkan Bratt, som en favorit bland alla KS ordförande även om kanske Ann-Sofie Lifvenhage(M) har framtiden för sig.


Har under åren tänkt skriva en bok om Gnesta kommun "Vad hände sedan". Vi får se om det blir verklighet. Men det skulle behövas eftersom dagens politiker och chefstjänstemän med några undantag saknar hela historien. Nyköping har ju ett aktivt förtroendemannaarkiv något som Gnesta kommun saknar. Något som är mindre bra.


Jag har förvisso sparat alla indelningsdelegerade- och kommunfullmäktige protokoll från 1991. Men det är förmodligen ett jättejobb. I varje fall skall vi som utlovats meddela betyg för 2007 till 2017 för dagens Gnesta-politiker. Dvs den tid jag bloggat under. Det filar jag på för närvarande. Men vi lär säkert under jubileumsåret 2017 återkomma med fler minnen.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar