tisdag, juli 22, 2014

De bortglömda krigen!

Av tidningarnas dagliga rapportering ges intrycket att Israel-Palestina konflikten är en av de mer omfattande sedan andra världskriget. Faktum är att denna konflikt är en av de betydligt mindre jämfört med annat som pågår på vår planet. Enligt en studie av akademikerna Virgil Hawkins, som citeras i dagens SvD är det en myt att Israel-Palestina konflikten skulle vara särskilt dödlig.

 

 

Han fortsätter: ”Den dödligaste konflikt som världen har upplevt på mer än femtio år, en konflikt som involverar trupper från nio länder, som spänner över ett slagfält lika stort som Västeuropa och som har resulterat i mer än fem miljoner döda har omvärlden knappt tagit någon notis om. Detta är den gigantiska konflikten i den Demokratiska republiken Kongo (ofta kallat Kongo-Kinshasa).

 

Den började 1998, med en Rwanda-ledd invasion och pågår fortfarande. Det stora antalet döda gör att kriget i Kongo är ett av de två största krigen sedan andra världskriget – det andra är för övrigt inte Vietnam, vilket någon kanske trodde, utan Koreakriget (mellan 4,5 och 7 miljoner döda i Korea, 3 miljoner i Vietnam). 

 

Bland pågående konflikter är således kriget i Kongo överlägset störs. Därefter kommer Sudan, Angola, Rwanda, Afghanistan, Somalia, Irak, Kashmir, Colombia, Sri Lanka, Filippinerna, Tadzjikistan, Peru, Burma och Nepal . På sista plats kommer Israel-Palestina kanske den mest rapporterade men minsta konflikten av alla de uppräknade. 

 

Denna obalans bidrar till att forma folks uppfattning om världen. En opinionsundersökning bland en grupp universitetsstudenter i Australien (2003) visade att studenterna trodde att Israel-Palestina var världens dödligaste konflikt. Mer än hälften av dem svarade att det var den konflikt som de ansåg var i störst behov av en lösning. Detta intensiva fokus på Palestina samexisterar för övrigt med en närmast total medial likgiltighet för de omkring 4,5 miljoner palestinier som förvägras fullständiga medborgerliga rättigheter i de arabländer dit de flytt, och där de i vissa fall har bott sedan 1948.

 

Man kan ju lätt undra över journalisters objektivitet, kompetens, varseblivning och förhållande till antisemitsm? 

 

Här kan man läsa om att världens största krig är osynligt i medierna!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar