fredag, maj 30, 2014

Skadeglädjen visste inga gränser i miljöpartiet

När det stod klart att man snott ett mandat av (S) till EU-valet. (S) sällade därmed sig valets förlorare! En del har ju ansett att (MP) numera kan betraktas sig som ett äntligen vuxet parti; dvs har lämnat koltåldern. Men Sveriges pensionärer vill inte ha in miljöpartiet i riksdagen. Man ger partiet endast 3,8%.


När det gäller mognaden så säger ju sig miljöpartiet kunna försörja hela den svenska befolkningen. Något som den borgerliga debattören Helene Rivière har ifrågasatt i Svenska Dagbladet.

 

"Medborgarlönen försvann men i stället har någonting annat dykt upp, som de kallar ”arbetslivstrygghet”, en ”trygghet” som går bortom allt vad som hittills avhörts i vårt land. Förslaget åtar sig att försörja dem som av något skäl inte försörjer sig själva, så den reella innebörden är snarare ”trygghet utanför arbetslivet”. Det ska omfatta alla. Det går utöver det som nu skyddas av sjukförsäkringen och a-kassan, som ska finnas kvar och utökas och ökas på. 

 

Varför har det här extrema förslaget från Miljöpartiet inte uppmärksammats och granskats av medierna? Det måste bero på okunskap. Förslaget bygger nämligen på ord som försäkring och grundtrygghet som låter stabilt och bra i allmänhetens öron men som har en specifik innebörd i socialförsäkringssammanhang.

 

Jag oroar mig desto mer för välfärdsstaten, välfärdssystemen och Sveriges ekonomi. I en värld av stora folkvandringar är det ingen bra idé att ställa i utsikt att svenska staten ska ge grundtrygghet och fritt vivre till alla och envar som anmäler sig vid ”dörren in”.

 

Vad är det med Miljöpartiet? Är de naiva? Populistiska? Romantiska kanske? Den allvarliga frågan är: Kan de ges inflytande över statskassan?

 

Välkommen även du  Rivière till dem som redan insett vad dessa ayatollor, lurendrejare och amatörekonomer sysslar med. Inte är det verkligheten och vad avser mogenhet har man knappt än lämnat fosterstadiet!


Addendum


Läs vad den utbildade nationalekonomen Carl B Hamilton skriver om stollarna i MP: 


Stolleprov av MP: politiken sänker basindustri och pappersmasse-produktion. MP-språkröret Åsa Romson ser helst att svensk pappersindustri lägger ner: ”Jag är inte jätteglad i att svenska värdefulla träråvaror görs till blöjor och näsdukar och att vi exporterar pappersmassa”, sa Romson till Dagens Industri (den 12 mars 2014). Men bebisar behöver blöjor och förkylda behöver snyta sig. Vill MP tvinga alla att övergå till tygblöjor? Svensk skogsindustri ger tiotusentals människor både inkomst och jobb, och bär upp många regioner och samhällen. Dessutom är det naturligtvis bra med exportinkomster. Det Romson säger visar att partiet alltjämt lever kvar i en teknikfientlig lekstuga, utan kontakt med samhällsekonomiska kostnader och intäkter och utan respekt för vanligt folks arbetsuppgifter.
MP och Romson skulle förstöra basen för svensk välfärd med tesen att skogsindustrin produkter är mindre värda, och kanske till och med saknar existensberättigande. Skogsråvara har flera användningsområden. Det är stolligt att hävda att det är mera värdefullt för svenska folket att elda upp Sveriges skog som ”transportbränsle” än att vidareförädla den till bland annat konsumentprodukter. Det vore både oekonomiskt, oetiskt och klimatförstörande.

Miljöpartiet vill i sin budget chockhöja elpriset för industri och hushåll genom högre skatter på energi och minskat utbud el. Partiet vill lägga ned kärnkraften: två reaktorer av Sveriges tio vill man lägga ned inom fyra år. Då ska man komma ihåg att svensk industri är mycket energiintensiv. Chockhöjda elpriser kommer att driva basindustrins investeringar, produktion och jobb från Sverige.

Folkpartiet vill tvärtom: behåll och förnya utsläppsfri elproduktion, förädla skogen och låt fossila bränslen ligga kvar i jorden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar