torsdag, maj 15, 2014

Konservativa grupper bibehåller makten i EU-parlamentet!

 

Enligt de valprognoser som nu presenteras för EU-valet 2014 så bibehåller de konservativa krafterna makten inom EU- parlamentet, trots att det största partiet EPP tappar närmare 30% av rösterna. Dessa röster går dock högerut till mer konservativa partier som ECR och EFD.

 

 

 

Bland de rödgröna går (S)-gruppen något framåt medan de gröna miljöpartierna inklusive svenska PP beräknas backa med över 30%. De gröna gjorde ju liksom FDP ett katastrofval i folkstora Tyskland i höstas! Segrare på vänsterkanten är då den kommunistiska gruppen med svenska Vänsterpartiet med närmare 40%.

 

Styrkeförhållandena i parlamentet kommer således att vara oförändrade de närmaste 4 åren med en svagare mitt i form av liberala ALDE, som beräknas tappa ca 25% samt de gröna!

 

En tydlig politisk splittring till höger och vänster och en svagare mitt gör sig inte bara tydlig i Sverige utan även i omvärlden. Något som bidrar till att skada tilltron till den gemensamma nämnaren och bidrager till ökad social oro!

 

Att i det svenska valet lägga sin röst på enfrågepartier som FI, Junilistan eller SD torde vara ganska meningslöst påverkansmässigt då de inte tillhör någon grupp i parlamentet och således saknar all makt och inflytande!

 

För den som inte alltid är odelat positiv till EU:s agerande, kan Johanna Lundgren Gestlöfs inlägg i dagens SN vara intressant läsning!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar