torsdag, december 12, 2013

Visst är det härligt med jultraditioner!


Julen närmar sig med stormsteg. Åtminstone börjar man inse det när julklappsinköpen på intet vis är avklarade och inga böcker ännu är beställda på adLibris. Ja i år skall vi skicka julkort med egen person. Det är första gången och dessa är anskaffade i god tid men efter gjord insats av ena dottern.

Julbordet är något som alltid lockat. Kanske mer under den period när man var som mest verksam. Som pensionär håller man ett betydligt lägre tempo och uppskattar kanske inte på samma vis den angenäma paus, som skapas när man sätter sig ner vid det dukade bordet. 



Både hustrun och jag är engagerade i en stor pensionärsförening. Ja kanske hustrun mest. Igår var det stor julfest i Björnlundas Wattrangsborg med dryga 100-talet förväntansfulla och glada pensionärer. Salen rymmer inte fler gäster så det var knökafullt! God mat (Barbros sill är bäst) och underhållning. En förvånansvärt dansant församling. Ja så får vi inte glömma alla våra lucior, tomtar och stjärngossar, som bl a sjöng om att tomten tagit semester. Mycket trevligt!

I år var vi förresten ute med hela närmsta familjen 8 personer och åt julmiddag på Kallfors i Järna. Mycket trevligt. Härlig atmosfär och även grillat till huvudrätten. Tidigare när Solbacka fanns kvar i Landstingets regi så gick vi naturligtvis där. En godare och finare julmiddag till ett synnerligen facilt pris gick inte att uppbringa annorstädes. Men den tiden är över och Solbackas kommande öde vet vi inte särskilt mycket om.

På gamla jobbet har vi oxo ett gäng som äter jullunch ihop. Första gången jag var med var 1971, vilket således blir hela 42 st om man nu varit med på alla. Det är ganska trevligt att träffa gamla jobbarkompisar och få en inblick i vad som händer med svenska försvaret och dess materielförsörjning! Försvaret lider ju stort av att ha haft samma anslag i närmare 20 år, vilket naturligtvis har resulterat i en omfattande försvagning. 

Men julaftonen tillbringar vi i Gnesta. Då skall vi äntligen försöka komma över lite ål till maten. Ål är ju tyvärr snart något unikt på julborden; i varje fall i Sverige. Men den lär finnas att köpa enligt ena dottern som är i livsmedelsbranschen. Nu fortsätter jag att leta efter en present åt svärsonen. Han har det mesta och jobbar i vattenbranschen. men några bra böcker om t ex vattenrening har jag ännu inte funnit! Lycka till och skynda på med julhandeln; det är bara 12 dagar kvar!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar