tisdag, december 03, 2013

Svensk sjukvård sämst i Norden


Svensk sjukvård blir allt sämre. Nu har vi halkat ner till 11:e plats i Europa - sämst i Norden. Föregångslandet i den europeiska rapporten är Nederländerna som satsar närmare 18% mer pengar på sjukvård än vad Sverige gör per capita.



En mer och mer sällsynt upplevelse!


Det är framför allt de långa väntetiderna som gör att Sverige halkar efter. Något som givetvis har märkts de senaste 5-6 åren för oss som har behov av läkarvård. Väntetiden för ett läkarbesök kan bli upp till 7 dagar och Sverige är ett av få länder i Europa som inte har någon lagstadgad sjukvårdsgaranti. 

Svensk sjukvård belastas av onormalt hög antal aborter; över 30 per 100 levande födda barn. En kvarleva från ett socialistiskt svunnet samhällssystem. Svenskar har även liksom vi på denna blogg en omfattande negativ inställning till den svenska sjukvården.

I rapporten framställs svensk cancervård som inhumanitär. Svenska läkare är lata och tar emot ungefär hälften så många patienter per år som alla andra länder. Det finns exempel på länder där läkarna tar emot tre gånger så många patienter; t ex i Tyskland. Hur kan det komma sig att ett fattigt land som Albanien inte har någon väntetid alls jämfört med rika Sveriges omfattande väntetider?

Den kömiljard som inrättats i Sverige för att minska köerna har blivit en fullkomlig flopp enligt rapporten. Det svenska köandet verkar sitta i väggar och det faktum att svenska läkare behandlar minst antal patienter per år i Europa.

En ytterligare påverkande faktor på de långa köerna kan vara att Sveriges befolkning ökar mest i hela Europa p g a arbetsinvandring och flyktingmottagning. Men staten skjuter inte till ekonomiska resurser för att kompensera landstingen för denna ökning av antalet patienter.   

De svenska köerna kommer att fortsätta att öka. Här kan man läsa hela rapporten från Health Consumer Powerhouse! 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar