måndag, december 16, 2013

Runar Viksten har ju helt rätt!


Runar Viksten är chef för Försvarsunderrättelsedomstolen, Domstolens verksamhet är ju dubbelramad (kvalificerat hemlig). Men efter den senaste tidens storm av sk "avslöjanden" om FRA och dess partner amerikanska National Security Agency, NSA, har domstolschefen ställt upp för en intervju i svenskan! Denna intervju finns här!


Vi som har jobbat ett helt liv med kommunikation och IT ler i mjugg över Uppdrag Gransknings överbud och omöjligheter. I tidningarna har vi även kunnat läsa om hur enskilda svenskars datorer blir hackade av FRA.


Om någon skickar ett mail från Moskva till Kiev så når detta mail naturligtvis ingen av de två tandem-noder som finns i Sverige. Om så vore skulle trafiken snart kollapsa. Den specifika sk routing-teknik enligt TCP-IP fungerar inte på det viset. 


Internet är utvecklat ur det amerikanska försvarets Arpanet, vars främsta syfte var att i händelse av stora kärnvapenattacker, så skulle datatrafiken automatiskt ta nya vägar (routas om). Det finns således ingen central nod i Internet, där det kan sitta någon skummis och avlyssna. Istället finns en stor mängd noder, som efter specifika kända kriterier kopplar trafik-paketen den mest ekonomiska eller framkomliga vägen till mottagaren således helt väsensskilt från sk kopplad teknik, som fanns i de äldre telefonsystemen.


Däremot kan naturligtvis FRA följa trafik som kommer in eller lämnar Sverige, där mottagaren/avsändaren huvudsakligen finns i landet. Viss transit trafik omfattas även av detta. Men man får förmoda att ryssar använder symmetriska koder, som ej kan avkodas för sin trafik t ex till ambassaden i Washington. Den går för övrigt helt säkert via satellit. FRA kan givetvis försöka hacka sig in på utländska servers. Det är något som de flesta länder sysslar med.


Nu finns det ju som namnet FRA antyder även andra sätt att signalspana på. Något som vi dock lämnar därhän. Uppgifter i "Snowdens" handlingar kan ju vara länkade till detta. Man får heller inte bortse från SÄPO, som ju har betydligt större rätt än FRA till avlyssning i riket.


Privatpersoner i Sverige har sällan egen IP-adress. Man får oftast en gemensam adress med 1.000-tals andra användare och datorn är ju normalt ingen server. Enda möjligheten att hacka sig in i en privat-dator är att inplantera en agent (trojan) i densamma. Detta kan ske via skadlig mail,  kontakt med skadlig programvara via en falsk web-sida eller att man laddat ner ett program med dolda avsikter. Dessa ev försök upptäcks ofta ganska lätt om man har köpt till ett bra antivirusprogram och har en bra brandvägg. Kopplar man dessutom bara upp sig mot sin bank eller mail-server kan man även sova lungt om natten om man tillser att radera mail från okända avsändare! 


Se till att din mail-adress inte läggs ut på någon hemsida i klartext. Är det nödvändigt publicera då denna som en bild. Då kan inte de spårmaskiner, som sniffar Internet se din adress och du undviker spam!


Nej Uppdrag Granskning liksom många andra journalister saknar något väsentligt; kunskap om hur kommunikation fungerar på Internet. De dokument, som man säger är bevis på något annat kan ju inte verifieras. De kan lika gärna vara planterade av ryska säkerhetstjänsten! Men som sagt naturlagarna gäller och de kan inte ens Janne Josefsson ändra på!


I början på 60-talet var vi anställd på icke obekanta LM Ericson. Vi sysslade mest med att arbeta på Televerkets telefonstationer över hela Stockholm. Bla annat på Djursholms telestation, där man vid denna tid avlyssnade en icke obekant flygöverste. Det fanns ledningar, som vi kallade "polisledningar", som gick till Kungsholmen. Avlyssning är inget nytt påfund utan fanns redan då för över 50 år sedan!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar