söndag, december 01, 2013

Nu går vi in i advent!


Nu går vi in i advent, som ju enligt kristendomen är inledning på det nya kyrkoåret. Att smycka sina hus med ljus och julstjärnor är dock en relativt sen tradition inkommen från Tyskland. Numera finns det gott om lysdioder, som även kraftfullt spar energi. Julen skall vara en fridens  tid - en stund till minnenas eftertanke och icke minst att samlas med sina kära. 

Frid ja? Jag undrar som kristen och tillhörande svenska kyrkan varför den nya svenska ärkebiskopen Antje Jackelén gisslas på internet likt Jesu lekamen på korset bl a för sitt motto: "Att gud är större". Något som väl inte borde störa en kristen person. Gisslarna kan knappast vara några i hennes egen församling. Troligen ej heller av personer tillhörande andra religiösa församlingar. De flesta brukar ju vara mån om sin andliga ledare. Återstår således hedningar eller som vi numera säger ateister. Det känns verkligen inte bra. Nu när vi för första gången fått en kvinnlig ärkebiskop, som t o m är invandrare i landet. Hoppas hon klarar att vända andra kinden till! Vi har för den delen inte sett till något näthat - men å andra sidan brukar vi inte besöka de mest sunkiga web-platserna. 


" .. Frid på jorden och till människorna ett gott behag ...." (Lukas 2:14) synes vara ett ouppnåeligt mål. Aldrig har jorden kantats av så många konflikter - även med religiöst tema. Vi vill för en kort stund, när vi just fått alla signum om advent på plats - dvs att alla ljusstakarna fungerar - låta bli att tänka på allt elände, som denna värld skapar för allt för många människor. Inte bara fjärran utan även här hemma. Julen firas ofta med en tagg i hjärtat, när vi noterar den ibland totala avsaknaden av rättvisa, jämlikhet och jämställdhet! 


Och vill man bidraga med en slant till dem som kanske inte har några juleljus att tända, anbefaller vi som vanligt Frälsningsarmén på hemmaplan och Läkare utan gränser på bortaplan!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar