tisdag, december 10, 2013

Från Johannesburg via Oslo till Stockholm!

Tisdagen den 10 december 2013 bjuder på stora händelser som snabbt sänds ut över världen via alla TV-medier och når en stor mängd av jordens fria befolkning. Givetvis står minneshögtiden över Nelson Mandela högst på dagordningen och ceremonin var sevärd. Inte minst för talen så för de professionella kommentatorer vi hade tillgång till via SKY News, BBC, TV4 och SVT.


Vi tittade mest på SKY och TV4 med riktigt proffsiga programledare och kommentatorer. Frapperande var publiken i den Sowetiska jättestadions förtjusning över USA:s president Barack Obama, som fick de störta och längsta applåderna. Lika märkligt var att publiken vid flera tillfällen buade ut Sydafrikas president Jacob Zuma. Högtidens konferencier fick ingripa vid flera tillfällen och söka tystade både protesterande och dansande åskådare. Det som bl a är sä härligt med Sydafrikaner är att de även dansar ut sorgen! Både svarta och vita!


Jacob Zuma är zulu till skillnad från Mandela som var xhosa. Zululand ligger långt österut medan Johannesburg kanske är mer xhosa. Så kanske dessa förhållanden påverkade publiken. Zuma har ju dessutom anklagats för korruption mm och vi får se hur det går om 6 månader, då det är allmänna val i landet. Det socialistiska ANC, som styrt landet sedan 1994 har ju börjat utmanas av andra partier och krafter, vilket är synnerligen nyttigt; inte minst för att ifrågasätta den omfattande korruptionen. Men dock en stor dag för Mandelas familj, Sydafrikas befolkning. Mandela begravs på söndag i sin hemstad Qunu.


Sedan kunde man snabbt koppla över till fredspris i den vackra stortingssalen i Oslo. Årets fredspris går ju till en ganska okänd organisation OPCW, vars syfte är att eliminära alla biologiska och kemiska vapen på jorden. En oerhört stor och omfattande uppgift! Men kanske inte lika spektakulärt som när Obama fick denna utmärkelse.


Nu tar vi en lite paus och sätter på oss rosetten inför Konserthuset kl 16.30.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar