torsdag, december 12, 2013

Den svenska integrationens ev misslyckande

debatterades på morgonen i SVT FORUM av representanter från (MP), (FP), (SD) och konjunkturinstitutet. De flesta menade att den av Erik Ullenhag(FP) 2010 sjösatta integrationspolitiken misslyckats och enbart gett ca 4 % av flyktingarna nya jobb.


Statssekreterare Jasenko Selimovics(FP) bilden hade det verkligen svettigt om öronen i detta sällskap. I kölvattnet efter boken "Invandring och mörkläggning", som kan komma att bli ett standard uppslagsverk, blir nu den ekonomiska debatten mer precis i avsaknad av andra alternativ. 


Till yttermera visso hade konjunkturinstitutets representant att meddela att det enligt SOM-institutet var det 46 % av svenska befolkningen som var missnöjda med nuvarande flyktingmottagning. FN har Sverige en årligt tillskott av 60.000 invandrare, vilket är mer än vad USA hade vid den stora immigrationsboomen på 1880-talet.


Han menade vidare att regering och riksdag överger invandrarna. Dvs lönegapet mellan etablerade svenskar och invandrare växer katastrofalt. Man tar emot invandrare men struntar sedan i deras framtid och välfärd! En omständighet, som vi tidigare adresserat på denna blogg och något som naturligtvis inte får ske!


Men visst är det tragiskt med en alltmer haltande integrationspolitik. Vi skulle behöva mindre av sociala bidrag och betydligt mer av jobb, bostäder, sjukvård, skola och pensioner. Något som nu är under press och förfall. Varför sitter våra riksdagsmän och rullar tummarna? Varför för man inte en mer aktiv integrationspolitik? Ullenhag kan naturligtvis inte lastas för alla misslyckanden. Det ansvaret måste falla på hela riksdagen och det politiska etablissemanget. Dags att sluta snacka och göra något reellt!


Jag träffade Ullenhag och Selimovics i kanslihuset för ett antal år sedan. Då sa Ullenhag att lyckas inte integrationen, då är det rökt för FP:s del. Och partiets siffror är ju inte särskilt strålande, så vi får se hur det går! Men Ullenhag är duktig och klarar inte han det hela. Vem skall då göra det?


Idag jublar DN över alla de nya jobben som kommer de närmaste åren. Men jobben finns i den privata tjänstesektorn och är förbehållna akademiker. För en invandrare utan språket är det en lång törnbeströdd stig, att vandra!


Oavsett vad en del "experter" säger så kommer integrationsfrågan att dominera valet 2014! För dem som nu är utan jobb eller bostad samt saknar en bra skola och sjukvård och dessutom ser sin pension utvecklas på ett negativt vis, utgör riksdagspolitikers passivitet en oerhörd belastning för inte bara invandrare utan i högsta grad på enskilda medborgare och därmed det svenska samhället!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar