tisdag, november 19, 2013

Solenergin dödar betydligt fler än kärnkraften


I Tyskland har man äntligen vaknat ur sin energimässiga törnrosasömn och insett att generalstrategin Energiewende energi-omställningen snarare ökar koldioxidutsläp-pen i atmosfären istället för att minska den. Man bygger mycket vindkraft i norra Tyskland. Tyvärr har man inte tillräcklig kapacitet fn att överföra den till sydvästra Tyskland där huvuddelen av industrin finns. Man bygger nu ut kraftnäten i rasande takt till stora kostnader. Men samtidigt som man bygger ut vindkraften bygger man även ut kolkraften(bilden). Man behöver ju motsvarande reserv om det inte blåser.



Bl a Vattenfalls planer på att bygga ut kolkraftverket Welzow-Süd i Brandenburg, har väckt omfattande protester. Även i Polen i samma område vill man bygga ut fler kolkraftverk. Man kan ju undra över om inte Tyskland och Polen helt släppt sina internationella överenskommelser om växthusgaser.


En komplicerande negativ faktor är att USA mer och mer övergår till den mer miljövänliga naturgasen, vilket medför dumpning av kolpriserna på den internationella marknaden och Tyskland och Danmark ökar nu sin kolimport från väst.


Skälet till det tyska Energiewende skulle då vara att avveckla kärnkraften men istället ökar man försurning, dödlighet och jordens temperatur med satsningar på fossila bränslen. I sanning en märklig strategi.


Om haveriet i Japanska Fukoshima har det skrivits spaltmeter med otäcka beskrivningar av kärnkraftens villkor men hur många människor dör av de olika energislagen? Det har vän av ordning räknat ut på nätet och ligan leds inte helt oväntat av det fossila kolet. I Sverige byggde ju pressen upp ett katastrofscenario kring olyckan i Fukoshima. T o m jod-tabletterna tog slut på svenska apotek. Verkligheten är att det givetvis var en svår olycka men att 1 person omkom och fyra fått allvarliga strålskador.


Antalet dödsfall per energislag och produktionskapacitet terrawatt

Kol                161,00
Olja                36,00
Biobränsle/biomassa 12,00
Torv                12,00
Naturgas             4,00
Solceller            0,44
Vindkraft            0,15
Vattenkraft          0,10
Kärnkraft            0,04

(Källa http://www.frojdh.se/2011/03/22/solenergin-dodar-fler-an-karnkraften/)  

De flesta dör vid kolbrytning. Värst är Kina, där arbetarskydd saknas. Enligt WHO dör 1/2 miljon människor varje år relaterade till utsläpp från kolkraftverk.


Det mest märkliga är att samtliga kolkraftverk släpper ut 10 gånger mer radioaktiva ämnen i vatten och atmosfär än vad den rena kärnkraften gör. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar