onsdag, november 20, 2013

Lilla Berlin, Bergslagsporten eller Judarns sjöstrand!

Är nya namn på Stockholms tunnelbanestationer som DN idag presenterar med anledning av att gamla Vreten i Solna inte längre får heta Vreten utan skall döpas om till det mer fancy (engelska) Solna Strand. Man kan med det namnet därmed tänka sig att stationen ligger i en solig vik vid Mälaren. Så är dock inte fallet. Det är ganska långt och otillgängligt till stranden från Vreten; men ändringen bekostas av penninghungrande fastighetsägare.


Nedanför vid "Solna Strand" låg på 50/60-talet raggarfiket Bellmans. Det fanns ju fler kända sådana, Henrys i Skarpnäck och Morsans i Näsby Park. För egen del har vi besökt såväl Bellmans som Henrys i en halvautomatisk Dodge Coronet av 1953 års modell samt även Sjöbon i närheten av Kanaanbadet. Den senare i Blackeberg eller Bergslagsporten enligt DN. Motorn på denna pärla krökte sig tyvärr vid ett street-race på Gamla Södertäljevägen vid nuvarande Västertorp 1963.


Men varför Lilla Berlin om Midsommarkransen? Vår familj köpte en lägenhet där 1944. Då var det en arbetarstadsdel men numera ett nära boende till Stockholm utan Söders begränsningar. Vi har fortfarande lägenheten kvar efter närmare 70 år men har aldrig i någon större utsträckning mött några tyskar i dessa kvarter. Kanske vill DN alludera till Berlins mångskiftande etnicitet och lokala kvarter med alla trevliga Kneipen (pubar). Men numera får väl Berlin anses vara en stad med stora etniska problem, som tysk TV gjort omfattande reportage kring i samband med sistförlidna minnesstund om Novemberpogromerna 1938 (Kristallnatten).


Av olika skäl kom vi att bo många år i Blackeberg, som enligt DN är Bergslagsporten. Orten är väl mer känd för Alfredsson film "Låt den rätte komma in" som skrevs av John Lindkvist, som likt bloggaren lärde sig välskrivning i Blackebergs Högre Allmänna Läroverk. Tja skolan heter något annat idag med hänvisning till förändringens vindar likt DN:s omdöpningar.


Judarns sjöstrand är intressant. På denna sjö lärde vi oss jumpandets ädla konst, som vi senare även tillämpade på den närliggande Mälaren eller Råcksta träsk vid Blackeberg. Tunnelbane-stationen vid Judarn hette förresten Färjestadsvägen innan den döptes om till Ängbyplan. Det har faktiskt DN missat i sin sammanställning. Namnet Färjestadsvägen kommer sig av att riksvägen till Drottningsholm kom via nuvarande Bromma flygfält, Islandstorget och till Tyska Botten vid Ängbybadet, där färjan över till slottet fanns i forna tider. Färjestadsvägen fortsatte sedan till Ängbyplan. Numera härskar dock Blackebergs sjöscoutkår över det gamla landfästet.

Att byta namn på platser eller kända föremål är naturligtvis att förändra historien och kan synas tveksamt. Numera dokumenteras det mesta och även dessa konstgrepp för framtiden. Men visst kan det vara trist när en del av en ofta intressant historia försvinner och förglöms!

2 kommentarer :

  1. Hej, Jag håller på med släktforskning och jag letar just nu efter Ville en raggare som bodde i Stureby nära T-bane stationen och som ägde en grön Dodge 1956 vid cirka 1962. Han hade en kompis som hette Bosse. Ville var blond och hade blå ögon. Kanske du känner till honom? Ett långskott men efter som du också ägde en Dodge så man vet aldrig. Mvh Siv

    SvaraRadera
  2. Ursäkta dröjsmålet Sivan. Bilen ägdes formellt av en Danne men jag har för mig att vi köpte den i Saltjö-Boo eller någonstans ditåt utåt Värmdö. Sen blev det skroten!

    SvaraRadera