måndag, oktober 14, 2013

Gnesta kommun ekonomiskt illa ute!

Nyss kunde vi glatt läsa i lokalbladet, att den rödgröna majoriteten i Gnesta skulle höja fritidsstöd och stödet till äldreomsorgen 2014. Nu när vi tar del av det ekonomiska läget kan vi istället bara konstatera att det står illa till med Gnesta kommuns ekonomi! 

Johan Rocklind(S) utgår i sina profetior från höjningar med utgångspunkt från 2013 års budget. Problemet är att han borde ha använt prognosen för slutresultat 2013. Är man inne i oktober kan man inte använda något annat underlag.

Kommunen ligger 17 miljoner back i oktober. 10 miljoner härrör sig till socialnämnden och 7 miljoner till barn- och utbildningsnämnden.

Nu säger den rödgröna majoriteten att underskottet som pekar på en skattehöjning med 1 krona skall räknas av mot återbetalning av de sk Afa-pengarna med 7 miljoner kr. Som vi tidigare adresserat är det synnerligen tveksamt kommunaljuridiskt att överföra extraordinära intäkter direkt i löpande verksamhet. 

Utöver bakslaget på 17 miljoner så når man heller inte upp till kommunens överskottmål (1,5%) på 7,8 miljoner kr 2013. Överskottet är förändrat till enbart 2 miljoner kr. Realt har man således tappat 23 miljoner 2013 mot planerat.

Det värsta är dock budgeten 2014. 

Barn- och utbildnings budget ökar från 241 till 251 miljoner kr. Dvs med 10 miljoner. Normala uppräkningskostnader är ca 7 miljoner kr nästa år och med nuvarande underskott på 7 miljoner kr behövs ett minsta tillskott av 14 miljoner för att bibehålla verksamheten. Budgeten för 2014 är således redan nu underbalanserad med 4 miljoner kr.


Socialbudgeten ökas med 9 miljoner från 186 till 195 miljoner kr. Normala uppräkningskostnader är ca 6 miljoner kr nästa år och med nuvarande underskott på 10 miljoner kr behövs ett minsta tillskott för att bibehålla verksamhet på 16 miljoner kr. Budgeten för 2014 är således redan nu underbalanserad med 6 miljoner kr. 


Och var finns de Rocklindska miljonern till äldreomsorgen? Små små röda och gröna ballonger kanske! I varje fall inte i budget 2014!


Majoritetens framlagda budget är redan från start underbalanserad med 16 miljoner kr i form av underskott 10 miljoner i driftbudget och minskat överskottsmål med 6 miljoner kr motsvarande en erforderlig skattehöjning på 1 krona för bibehållen jämvikt!


De rödgröna torde vara ljusår från Alliansens "normala" överskott runt på 10 miljoner kr varje år. De rödgrönas ekonomiska styrning inger stora farhågor för framtiden och tär på kommunens soliditet. Var finns alla planerna på ekonomiska motåtgärder vid underskott, som finns inskrivna i kommunens reglemente? Struntar man i dessa krav?


Artikeln är redigerad efter påpekanden!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar