fredag, oktober 04, 2013

"Ett fritt fall i Gnesta kommuns ekonomi!"

Är dagens tema i lokaltidningen. Alliansen oroas över att Gnesta kommuns ekonomi pekar mot ett minus på närmare 20 miljoner kr med de rödgröna. Kukkamariia Valtola-Sjöberg(MP) menar att ett tillskott av sk Afa-pengar på 8-9miljoner lindrar det ekonomiska kaoset.

Med min 20 åriga erfarenhet av Gnesta kommun ekonomi så kan man lugnt säga att det finns stora problem att hantera. När Alliansen lämnade scenen hösten 2010 låg överskotten varje år på över 10 miljoner kr. En scenförändring med de rödgröna vid makten således på närmare 30 miljoner kr motsvarande en skattehöjning på två kronor.

De Afa-pengar som återbetalas går in i kommunens budget på samma vis som de gått ut; dvs inte alls via driftbudgeten utan från den allmänna balansräkningen. Pengarna kan således inte t ex tillföras socialnämnden om nu Kukkamariia trodde det. Samma sak gäller extraordinära intäkter som vid försäljningar. Den allmänna balansen får ett tillskott och höjer kommunens soliditet men kan inte brukas direkt i driftbudget.

Vi har ju på denna blogg ganska intensivt kritiserat det rödgröna styret för brist på beslut i många ärenden, oerhört långa långbänkar och oförmåga att hantera och styra problem som uppstår i verksamheten. Ja listan har blivit ganska lång med tiden. Man har haft mycket fokus på det ytligt opportuna men undvikit att hantera de svåra djupa frågorna. Man har helt enkelt låtit skeppet rulla på utan att styra. Detta underlåtande visar sig så småningom i bokföringens röda siffror. 

Den mycket höga omsättning av chefer är en del av ekonomisyndromet. Chefer som slutat under rödgrönt styre är kanslichefen Anneli Sagnérius, ekonomichefen Marlene Bernfalk, barn- och utb chefen Mona Elveskog, kultur/teknikchefen Johan Ström samt socialchefen Susanne Sandlund. Ja kvar är faktiskt bara kommunchefen Nils-Erik Selin och samhällsbyggnadschefen Christer Andén.

I det kärva ekonomiska läge som uppstått måste förlusten av Marlene Bernfalk vara extra tung även om hon numera jobbar deltid åt kommunen. Att den nya socialchefen Marja Kammouna och Birgitta Brus(S) skall kunna vända den negativa utvecklingen på kort sikt är väl mycket att begära särskilt som vissa kommunstyrelsepolitiker har en viss förmåga att oinbjudna lägga sig i verksamheten!

Underskott i socialtjänsten har funnits tidigare och hanterats. Mer allvarligt är kanske att även Barn- och utbildningsförvaltningen dras med stora underskott och att ingen plan för återtagande finns. Ordförande Linda Lundin(S) liksom vice ordförande Kukkamariia Valtola-Sjöberg(MP) är ju även nybörjare i sammanhanget och har förmodligen stora svårigheter att finna rätta lösningar! Till yttermera visso har den något märkliga hanteringen av vissa anställningar har dessutom kostat skattebetalarna ett antal miljoner i onödan!


20 miljoner kr i underskott samt ett behov av ett antal miljoner i vinst 2014 pekar på en nödvändig rödgrön skattehöjning på över kronan ett valår. Vi får hoppas att Gnestas skattebetalare och väljare inser hur illa skött kommunen nu har varit i närmare tre år och röstar för ett nytt styre hösten 2014.


Det torde nog även vara hög tid för Alliansen att begära misstroendevotum mot de rödgrönas brist på ekonomiskt styre!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar