fredag, oktober 04, 2013

DN vilseleder om pensionerna!

I en stor artikel i fredagens Dagens Nyheter menar tidningen att unga 28-åringar och pensionärer har samma inkomstutveckling. Man kvantifierar visserligen inte uppgifterna i reala tal; något man inte kan eftersom man generaliserar ganska grovt. Man jämför dessutom äpplen och päron.


Man räknar i artikeln garantipensioner, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd, som inkomster, vilket ju är rent vilseledande. Dessa socialbidrag må ha höjts i stor omfattning men knappast vanliga tidigare intjänade pensioner. 


Om man säger att en del pensionärer fått det bättre pga äldreförsörjningsstöd så är det korrekt. Men det gäller ändå relativt få personer. Det stora flertalet, som betalt skatt ett helt liv har på intet vis samma reala inkomstutveckling efter skatt, som de yngre. Särskilt inte efter den extra skatt, som drabbat pensionärerna.


Däremot har naturligtvis Maria Crofts delvis rätt när hon säger: "Svårare hävda att äldre fått det sämre!" Men bara delvis. För den som har gjort stora skatteinbetalningar i livet förväntar sig givetvis att detta skall avspegla sig i pensionen. De som har gjort stora skatteinbetalningar har inte fått samma inkomstutveckling, som 28-åringar!


De pensionärer som verkligen fått det bättre är de som kör i gräddfilen. De som jobbat svart ett helt liv eller de som aldrig betalt in ett öre i skatt!


Glöm inte att pension i grunden är tidigare inbetald skatt och inte socialbidrag! Äldres "inkomster" ökar inte alls i samma takt som folk i 30-års åldern! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar