onsdag, oktober 02, 2013

Demokratins vagga Grekland på farliga vägar!



Grekland har ju visat sig utnyttja Euro-medlemsskapet på ett icke godtagbart vis. Landet har överkonsumerat sedan inträdet och kunnat låna pengar till låg ränta på den internationella marknaden. Man har även brukat grekisk tradition och vilselett om BNP och de stora underskotten i statens finanser. Till slut brast bubblan och nu vill grekerna att Tyskland och andra Euro-länder skall betala kalaset.


Som lök på laxen till denna bubbla kommer även ökad extremism och det högerextrema partiet Gyllene Gryning kunde ta plats i parlamentet. Nu har detta parti beslagits med mord, terrorism och allmänt kriminellt leverne. Gyllene Grynings ordförande och flera parlamentariker har gripits och förhörs nu av grekisk polis.

Grekland har varit en skådeplats för terrorism. 17 novemberrörelsen även kallad 17N var en marxistisk stadsgerilla som verkade mellan 1975 och 2002 med specialitet politiska mord på politiker, tjänstemän och utländsk ambassadpersonal. Mer om detta kan man läsa här! Rörelsen leddes faktiskt av en statsanställd professor från ett universitet men numera sitter de flesta inburade.


Även vänsterrörelsen EA (Epanastatikos Agonas)Revolutionär Kamp verkade så sent som 2007 med att skjuta granater mot amerikanska ambassaden och andra mål. Rörelsen är terroriststämplad!


Varför demokratins vagga uppvisar dessa extrema rörelser är höljt i ett visst dunkel. Möjligen kan det ligga i den kamp som vissa av landets invånare fört mot ockupationsmakter, som Turkiet och Nazi-Tyskland eller det högerextrema styre, som avskaffade monarkin.


Hittills har N17 och EA brukat betydligt mer våld än Gyllene Gryning. Men den senare organisationen är eller var på god väg att lämna sin tredjeplats. 


I Tyskland är både nazist- och kommunist-partierna förbjudna. Det kanske skulle vara bra om fler länder hade restriktioner mot antidemokratiska rörelser!

 

Vi tvivlar fortsatt på att Tyskland och Euro-sfären vill hålla Grekland under armarna. En återgång till Drachmern blir alltmer en tydlig färdväg. I varje fall kommer framtiden att slita på de fattiga i befolkningen medan de många rika har det ganska bra! Demokratins vagga är ett splittrat och polariserat samhälle långt från Solon, Platon, Sokrates och Archimedes framtoning!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar