måndag, oktober 28, 2013

Bästa SN - Det är nog inte bara flyktingar som väntar på lägenhet!

Ibland blir journalistik rejält fördummande. Eller vad tror tidningen om sina läsares IQ? I dagens Sörmlands Nyheter beskriver man hur kommunerna i västra Sörmland tar "sitt ansvar för flyktingmottagning - medan det är synnerligen dåligt i Gnesta och Trosa." 

Det verkar som om tidningen trots många skolade anställda inte begripit att hyreslägenheter är en bristvara inte minst för de unga men även äldre i de östra kommundelarna. Varför belyser man inte denna betydligt allvarligare aspekt? I längden blir man trött och less på fördummande tidningsjournalistik, som upprepas med en infantil envishet. 

Av tidningens referat skulle man ju kunna tro att kommunens politiker är ovilliga att ta emot fler flyktingar. Sanningen är ju att det inte finns några hyresrätter varken för flyktingar eller för oss, som stått i kö i över 5 år. Och vem skall prioriteras?

Det är ganska svagt att tidningen inte referera till bostadsköerna och istället söka påskina någon slags politisk ovilja. Ungefär lika dumt som regeringens påtryckningar mot kommuner att ta emot fler flyktingar. Var då? Det byggs kanske inte fler än 5.000 hyresrätter per år i landet. I år bedöms över 60.000 personer söka asyl. Man behöver inte vara särskilt räknekunnig för att förstå att denna ekvation inte går ihop. Studera gärna SCB. De har utmärkt statistik om läget!

Regeringen borde nog ägna sig mer år att se till att det byggs. Året 1964 byggdes det 100.000 nya bostäder - de flesta hyresrätter - dock med kraftiga statliga subventioner och ett kraftigt underskott i statsfinanserna. De flesta kommuner har inte ekonomiska resurser, att bygga själva även om staten försöker skjuta över ansvaret. I alla fall inte Gnesta och Trosa. Här är man huvudsakligen hänvisade till privata aktörer, som NCC och PEAB. Men lagen var skriven för ett normalläge. Det är knappast något normalläge med 60.000 nya flyktingar varje år! Det är snarare ett undantagstillstånd! 

Avslutningsvis kanske SN skulle ägna lite mer omsorg om bostadssituationen för dem som möjliggör tidningens utgivning. Det handlar om både unga och äldre bostadslösa. Det är minst lika illa - om inte värre - att vara bostadslös pensionär, som att vara bostadslös flykting! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar