tisdag, oktober 01, 2013

Apropå gubbar och kärringar i politiken!

Äldre manliga politiker brukar ju kallas gubbar eller gubbvälde av i synnerhet ganska unga och ej så erfarna kvinnliga journalister och politiska motståndare. Tittade idag på SVT2 Forum, som brukar ha ganska informativa program på dagarna med olika konferenser eller vetenskapliga tillställningar.

I detta program fick man veta att svenska kommunpolitiker var ganska representativa för väljarkåren med en genomsnittsålder på 50 år. Skulle t ex kommunstyrelsens ordförande vara 25 år gammal kan det åldersmässigt motsvara en ordförande som är 75 år. Båda är lika representativa. Naturligtvis har 75-åringen en stor fördel i att vara erfaren och kunnig, vilket befordrar kompetens!

Sveriges riksdag är åldersmässigt inte representativ. Man är för unga och således diskrimineras de äldre väljarna. Nu finns det en stor skillnad på riksdag och kommun. Riksdagen lockar med gräddfil till goda löner även för yngre medan det i det kommunala mest handlar om fritidspolitiker, som får betala ur egen ficka.

I Sverige synes det i olika sammanhang vara ofördelaktigt att vara äldre utom när regeringen vill att vi skall jobba längre.

Republikanen John McCain var 73 år gammal när han 2008 kandiderade till presidentskapet i USA. Ingen ifrågasatte hans ålder! Ronald Reagan var 70 år när han valdes till president 1981.

Varför är det vanligt med äldre människor i styrelser för framgångsrika bolag? Mm det kan man ju undra?!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar