onsdag, augusti 21, 2013

Visst kan Göran Carstorp åtalas för förtal

Sörmlands Nyheter har ju skrivit ett antal bra och belysande artiklar om Ryan Airs brister i säkerhet och personalhantering. En ganska informativ artikelserie, som givetvis gör att det nog inte blir Ryan Air, som förstahandsval framgent. Dessa artiklar ogillas av bolaget som hotar att stämma tidningen för förtal.


Enligt Public Service SR Sörmland och SVT i Stockholm kan inte en juridisk person åtalas för förtal. Det är nog en sanning med modifikation. Att ha en ansvarig utgivare är just det att det finns en ansvarig för vad som skrivs i tidningen och han är i högsta grad åtalbar. Det visar många tidigare domar mot ansvariga utgivare. Förtalsparagrafen i Brottsbalken finns i kapitel 5 eller i Tryckfrihetsförordning kap 7, paragraferna 14 och 15.


Däremot kommer Carstorp knappast fällas i en svensk domstol om uppgifterna är korrekta! Men att åtala går alldeles utmärkt! När det gäller SVT, som ofta återutsänder sina program worldwide går för övrigt att åtala i många andra länder!


2 kommentarer :

  1. Hej Göran!

    Tror att man avser att det inte anses brottsligt att förtala en juridisk person, inte att ärekränka bolag heller. Å andra sidan kan företrädaren för en juridisk person, som Du säger, i vissa fall åtalas för brott som begås i en juridiska persons verksamhet och det finns i vissa fall utrymme för talan mot ett bolag om s.k. företagsbot. Men jag tror att Ryanair lugnt kan lägga ner sina rättsliga ambitioner i Sverige.

    Hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick uppfattningen att man menade tvärtom. Dvs att juridisk person inte kunde åtalas. Men det du säger verkar stämma även med mina något begränsade kunskaper i ämnet! Tack för info!

      Radera