lördag, juli 06, 2013

Sverige dras in i avlyssningsskandalen!

Edward Snowden's avslöjande om USA spionage mot allierade EU-länder har ju skapat stor misstro  inom EU. I Tyskland är man närmast rasande över att i tillförlitlighetsaspekt betraktas som 3:e bästa nation; dvs i nivå med Kina och Ryssland.

I Sverige har affären inte väckt någon större uppmärksamhet bland svenska politiker men som sagt i utlandet är man rasande. Inte minst är behandlingen av Bolivias president Evo Morales märklig. Det har aldrig under hela 1900 talet och till dags dato hänt att ett land uppbringat ett plan med diplomatisk immunitet. Länder som kommer att hamna i märket för detta är Frankrike, Spanien, Italien, Portugal och i synnerhet Spanien och i viss mån även Österrike, som gav Spaniens ambassadör i Österrike polisiära befogenheter gentemot Morales.

Nu får även Sverige återigen negativ uppmärksamhet när det visar sig att endast Sverige och Storbritannien är de enda länder inom EU, som vill tona ner USA:s spioneribrott. Det innebär åter att Sveriges utrikesminister Carl Bildt nu har hamnat i nytt blåsväder; allt enligt välunderrättade The Guardian i London.

Det skall bli intressant att följa hur ovan uppräknade EU-länder skall hantera frågan om Morales när den nu kommer upp i FN. Agerandet ur en diplomatisk synvinkel kan ju leda till en hel utarmning av immunitetsbegreppet och är synnerligen alarmerande! Behandlingen av Morales är helt omoralisk!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar