måndag, juli 01, 2013

Kroatien ny medlemsstat med många frågetecken!

Det lilla katolska landet Kroatien med 4,5 miljoner invånare - ungefär som Danmark - blev idag EU:s 28:e medlemsstat. Landet är numera mest känt, som ett turistland med en vacker klippig medelhavskust.

Men det finns annat som Kroatien kanske helst vill glömma. Den facistiska Ustasja-rörelsen och medlöperiet med Hitler-Tyskland under 2:a världskriget. Ustasja införde rena raslagar i Kroatien. Organisationen begick även det bestialiska mordet på jugoslaviens ambassadör i Stockholm 1971. 

Kroatien startade de jugoslaviska krigen 1991 genom att fördriva serber, som bodde i Kroatien. 1995 gjorde man det igen i Krainja och två kroatiska generaler blev åtalade av internationella domstolen i Haag men blev aldrig fällda av den något anpassningsbara och populistiska institutionen.

Man kan nog säga att det är en stat med ett uppenbart janus-ansikte, som nu fått fullt medlemsskap i EU. Vi får hoppas att Kroatien nu överger sin långa fascistiska tradition och lever upp till ett mer demokratiskt synsätt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar