måndag, juli 15, 2013

Det är skillnad på folk och fä!

Vem trodde att jämlikhet gällde inför lagen? I USA och många andra länder upprörs man över att vit 29-årig volontärvakt George Zimmerman just frikänts för att ha skjutit ihjäl en den svarte pojken Trayvon Martin i Florida. Hur kan man komma undan med att skjuta någon, som inte går till attack eller har någon form av vapen är obegripligt.

Mördaren beskrivs som kallblodig av åklagaren och hade det inte varit för landsomfattande protester så hade han inte ens lagförts. Man kan nog utan underdrift påstå att rättssalarna i USA lever fortfarande i en Little Rock-anda. En variant på vit och svart temat.

Sverige utgör inget undantag. En av huvudmännen i den sk kommunala Göteborgs-skandalen, som mottog ett helt tak värt 50.000 kronor av en entreprenör fälldes i tingsrätten för tagande av grov muta men Göta Hovrätt frikänner mannen med motiveringen att brottet inte vara grovt och därmed preskriberat. Samtidigt döms, direkt stötande, en diskare vid en restaurang för stöld av 200 kronor. Allt enligt Inga-Britt Ahlenius gästprofessor vid Göteborgs Universitet i dagens DN "Tala klarspråk om korruptionen." En variant på rika och fattiga.

Ekonomiska brottslingar, som lurat staten på mångmiljonbelopp släpps nu ut ur sinkabirum av den vänliga Högsta Domstolen. Man får ju inte straffas två gånger för "samma brott". Beslutet innebär fortsatt virrighet i lagstiftningen. Om man begår brott dvs lurar staten på pengar. Skall man då inte kunna hamna i fängsligt förvar?

Medan HD nu släpper alla dessa bovar jagas fattiga tiggare från centraleuropa eller kontrolleras mörkhyade tunnelbaneåkare, som skållade troll. Väldigt jämställt!

I konsekvensens namn måste nu HD även ge tillbaka körkorten till dem som fått dem indragna samt fått betala böter. Man kan ju inte straffas två gånger för samma sak.

I Sverige finns det en klar tendens till att högt uppsatta personer som fifflar ekonomiskt klarar sig undan rättvisans "långa arm" medan det för motsvarande brott i Finland handlar om att "Direkt gå i fängelse utan att passera Gå!"


Likhet inför lagen? Knappast. Det handlar som vanligt om folk eller fä!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar