onsdag, juni 26, 2013

Var tredje pensionär lever i fattigdom?

Häromveckan skrev DN Ekonomi om Lisbeth Malm, som har 70 kronor per dag att leva på när alla fasta kostnader är betalda. Pensionsmyndigheten säger nu att var tredje pensionär får ut mindre än 10 800 kronor i ersättningar från det allmänna.

Lisbeth Malm är förtidspensionär och får således ut totalt 11 400 kronor i månaden inklusive hyresbidrag. Men det låter väldigt underligt. För det är exakt samma summa som jag själv får ut varje månad från pensionsmyndigheten efter skatt. Själv har jag i alla år samlat maximal poäng till det oranga kuvertet och hade en slutlön på över 40.000 kronor per månad, då jag slutade jobba 2006.

Det måste givetvis logiskt innebära att alla personer med vanlig folkpension oavsett hur mycket de betalat i skatt eller inbetalt till sin pension får i stort sett ut lika mycket av det allmänna som alla andra; dvs runt 11 000 kronor per månad. Det känns närmast konfiskatoriskt av staten.

Och vad spelar då spelet med de oranga kuverten för roll? Inget alls utan är enbart ett spel för galleriet. Jag tror inte för ett ögonblick med denna definition att det rör sig om var tredje pensionär som får fattigpension. Det måste röra sig om de flesta. Därför torde det vara svårt att höja t ex garantipensionen. En som aldrig betalt in någon skatt kan ju knappast få högre pension än en person, som gjort stora skatteinbetalningar. Men vi ligger nu vid gränsen. Alla!

Någonting är djupt fel i det svenska pensionssystemet. Vi pensionärer som betalt in till vår pension får denna konfiskerad utan pardon och får nu förlita oss på att dagens generation arbetande kan betala! Något som verkar helt upp åt väggarna konstigt!

Var generation får väl svara för sina skatter, pensionsinbetalningar och återbetalning i form av pension. Så är det ju för den som själv pensionssparar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar