onsdag, juni 05, 2013

"Krigets unga hjärtan" - något att gråta över!

Sveriges Television sänder för ovanlighetens skull en tuff och berörande mänsklig serie om 2:a världskrigets villkor för den tyska och inte minst den tyska judiska befolkningens villkor. TV-serien heter i orginal "Unsere Mütter, unsere Väter"; dvs våra mödrar och fädrer och det första avsnittet av tre heter; En annan tid. De två efterföljarna varje tisdag blir: Ett annat krig och Ett annat land! Trots ett idogt TV-tittande på tyska TV-kanaler om 2:a världskriget har denna serie slunkit oss förbi!

Vi får nog erkänna att en stor tår delades med det första avsnittet. Hur stort kan ett människoförakt bli? Inte minst mot judar, civila eller krigsmotståndare. Hur djupt kan en manipulerad stat förleda sina normala och förmodade mänskliga invånare?

Den gängse extrema socialismen har skördat många offer från Hitler, Stalin eller Mao Tse Tungs härskardynastier och dess efterföljare i olika partier. Den starka staten har alltid inneburit offer för befolkningen såväl som genuin kapitalism skördat sina offer. Man kan ju undra över varför människor ofta väljer extrema partier, när det finns mer liberala partier såväl i Sverige som i andra upplysta länder som USA, Kanada, Japan och Danmark. Länder med stor framgång i världen.

Vi emotser med intresse de följande två avsnitten.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar