tisdag, juni 11, 2013

"Krigets unga hjärtan" - i medgång och motgång!

Vi erinrar om SVT1 sändning av serien "Krigets unga hjärtan" kl 2110-2230 i kväll. Denna tyska serie med orginalnamnet Unsere Mütter, unsere Väter (Våra mödrar, våra fäder) talar mer om vad det handlar om; en uppgörelse mellan krigsgenerationen och dess barn. 

Uppgörelsen med Hitler-tiden och hur vanligt folk deltog i denna masspsykos, har ju gått långsamt i Tyskland. Nu förs en rejäl diskussion dagligen i tyska kanaler om denna tid vars deltagare nu försvinner en och en av åldersskäl. 


Tyska TV-kanaler har förvisso skildrat kriget kanske dagligen men då mer ur ett historiskt perspektiv. Denna TV-serien lägger fokus på den sociala delen, som kanske inte är lika lätt. Kvällens avsnitt heter "Ett annat krig" och beskriver den tyska pansaroffensiven vid Kursk sommaren 1943. Offensiven som skulle göra att Tyskland återtog krigsinitiativet.

Hur det verkligen gick kan man även se i sista avsnittet nästa tisdag i "Ett annat land", som handlar om reträtten på östfronten 1944.

När serien sändes i mars i år i Tyskland tittade var femte tysk på programmet. I Polen har serien väckt omfattande kritik mot att polacker skildras, som antisemiter. Något som är känsligt men som nog delvis är korrekt. Än idag har Polen svårt att göra upp och hantera den judiska och romska frågan. Något som man dock delar med de flesta öststatsländerna. 

Även i Sverige lurar synbarligen ett latent hot fortfarande mot dessa små minoriteter. Vi rekommenderar mediegiganterna Kent Nilsson, Radio Sörmland, Göran Carstorp,  Södermanlands Nyheter och Per-Olof Wärring, Ekilstuna-kuriren till att följa denna serie. Det kan kanske ge en aha-upplevelse och utgöra ett bra inslag för medias fortsatta framställningar i vår lilla sörmländska värld!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar