måndag, maj 27, 2013

Trosas vägval - en ödesstund för Södermanland

Vi är född i landskapet Sörmland i Brännkyrka församling, som var en storförsamling söder om söder i Stockholm. Härefter kom vi att bo i landskapet Uppland i Bromma församling under uppväxttiden. Sedermera med familj efter studietiden, flyttade vi tillbaka till landskapet Sörmland i Huddinge kommun och numera bor vi även i länet Sörmland sedan 1977.

Fråga om länstillhörighet har i flera år varit aktuell för Trosa och Gnesta kommuner. Att man bör folkomrösta om dessa viktiga frågor är helt rätt i en demokratisk stat. Själva är vi dock ganska ambivalenta i fråga om länsstillhörighet. För Gnesta kommun skulle det vara mer naturligt med pendeltåg och geografi. Själva bor vi 50 km fågelvägen från Stockholms stadshus och vägen t ex till Nyköping är avsevärt längre.

Fråga är vad som händer med Sörmlands län om Trosa och Gnesta tillhör ett annat län. Troligen skulle Nyköping få det svårt med både sjukhus och tidning. Tror knappast att SN skulle överleva i nuvarande form. Se på Folket som inte ens klarar en befolkning på över 100.000 i västra Sörmland. Förmodligen skulle radio Sörmland bortrationaliseras och många andra tjänster. Kanske inte ens länet kommer att finnas kvar! Vilket inflytande skulle Trosa och Gnestas politiker få i det stora länet? Just nu är det bara Eskilstuna, som brukar "terrorisera" övriga kommuner. Vilken tidning skall skriva om Trosa och Gnesta, dess politik och kultur? Även om det finns mycket i övrigt att önska från Gnestas lokalredaktion så kan det nog bara bli sämre.

Köerna i den sörmländska vården är långa; ja tillhör den sämsta i landet. Se tidigare blogg i ärendet. Men det finns en verklig förändrings- och förbättringspotential. Man kan undra över hur länge man kan behålla den sjukhusstruktur, som nu finns. Särskilt som Strängnäs nu raskt växer om Katrineholm i både antal och personer med god ekonomi.

Om Gnesta och Trosa tillhörde Stockholms län skulle vi nog få betydligt bättre bussförbindelser mellan Gnesta och Mariefred samt Gnesta-Vagnhärad. Stockholms läns rika busstrafik är ju välrennomerad. Stockholms län torde däremot vara helt överlastat pga kraftig inflyttning. Alla tycks vilja bo där trots avsaknad av lika många jobb och bostäder. Man kan nog på goda grunder anta, att det kommer att bli en ganska rörig framtid för Stockholm.

Sedan ovanstående skrevs har Trosa-borna i en folkomröstning beslutat att bli kvar i Sörmland. Om motsvarande omröstning skulle ske i Gnesta torde det kanske bli samma resultat. Men demokrati har tillämpats. Något som det är ganska ont om i Gnesta-politiken!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar