lördag, maj 11, 2013

Så tar vi tagelskjortan på!
















I dagens Södermanlands Nyheter försvarar den nya landshövdingen Liselott Hagberg och länsarkitekten Torbjörg Sekse Länsstyrelsens intresse för att utvidga strandskyddet i Sörmland. Särskilt området kring Båven anser man (uppenbarligen personligen) vara särskilt skyddsvärt.

I veckan var familjen över till Tallin i Estland med en fantastisk båttur genom det oerhört vackra och skyddsvärda Stockholms skärgård. Det man snabbt kunde konstatera var,  att det i denna skyddsvärda miljö inte verkar finnas några som helst gränser för byggnation. Nu talar vi om byggnationer närmare än 100 meter från strand. Dvs byggnationer med dispens. Vi talar dessutom om nya byggnationer, som uppförts sedan Miljöbalken skärptes.

Eftersom jag har god kännedom om både Hagberg och Sekse är det värt att notera att framför allt den senare, tidigare stadsarkitekt i Gnesta kommun, är synnerligen obenägen att medverka till byggnation runt Båven eller annorstädes. Detta kan ju vara på både gott och ont ur olika perspektiv. Men som Göran Persson sa när jag en gång träffade honom vid Torp: "Se till att inte lägga en våt filt över utvecklingen kring Båven"! En kanske lika pregnant aspekt!

Gnesta kommun är i stort behov av fler boenden. Därför är givetvis naturnära boende en framgångsfaktor. Länsstyrelser har ofta en viss förmåga att vara hårda mot små kommuner när det gäller dispenser och tillåta det mesta till större. Man kan nog utan att överdrift tala om att länsstyrelsen mobbar mindre kommuner. Det är min grundade mening efter många långa politiska år i Huddinge, Nyköping och Gnesta kommuner.

Det finns dock ingen anledning att Gnesta kommun liksom Flen skall behöva bära tagelskjorta, när andra kommuner ständigt är klädda i siden!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar