fredag, april 12, 2013

Magret Thatcher in memoriam

Veckans internationella rapportering har ju mest handlat om järnladyn Margaret Thatcher's bortgång i varje fall på de kanaler SKY NEWS, BBC och CNN, som vi har kunnat se denna veckan under vår vistelse i Spanien.

Själv var jag väldigt tveksam till denna handfasta dam som "knäckte" den gamla brittiska fackföreningsrörelsen med makt över både regering och parlament. Tony Blair från labor och en senare premiärminister ändrade dock inte på hennes genomförda koncept i detta avseende.

Enligt malisen banade hon vägen för en mer modern brittisk ekonomi, som ju inte längre kunde lita på samväldet. Hon krigade mot Argentina utan att darra på manschetten!

Men liksom Ronald Reagan i USA så bidrog hon till att tudela det brittiska samhället allt mer. Före både Reagan och Thatcher fanns inga soppköer! Visserligen förenklade hon för många studieorienterade ungdomar från låg- och medelklass att kunna förverkliga sig själva genom högre studier men i det stora växte klyftorna.

Hennes lilla statsbegravning är nu omdiskuterad men man måste givetvis kunna begrava en statschef utan kravaller. Det hör respekt för människovärdet till.

Min egen reflektion är dock att hon banade vägen för de brittiska liberaldemokraterna - då under Paddy Ashdown och nu Nick Clegg!. Ett ur min synpunkt bra alternativ till tories och labor.

Baronessan Margret Thatcher's begravning sänds i SVT 2 kl 11.30 onsdag 17/4.