torsdag, april 04, 2013

Glada socialdemokrater trots vikande medlemstal!

Tidningsrapporteringen domineras just nu av det socialdemokratiska partiet kongress i Göteborg.
Trots vikande medlemssiffror varav hälften numera är pensionärer, så uppvisades glada leenden efter antagandet av det kritiserade framtidskontraktet, som handlar om partiets ekonomiska prioriteringar. En ny formulering om ”skatt efter bärkraft” tillades.

Denna skatt efter bärkraft verkar dock gå igen, som ett gammalt spöke eller menar man något nytt och djärvt? Den största och viktigaste frågan oavsett beskattning torde dock arbetslösheten vara. Den svenska diton befinner sig i Europas mittfåra med 8,2% medan länder som Österrike, Tyskland och Luxemburg med mycket låg invandring och flyktingmottagning har lägst antal arbetslösa.

Socialdemokraterna skall ju sänka den svenska arbetslösheten till hälften dvs till Österrikes 4,8%. Detta är ju synnerligen vällovligt. Men vilken regering eller finansminister skulle inte vilja vara i Österrikes kläder? Hur detta skall gå till framgår dock inte av Stefans Löfvéns framförande. Något som hade varit synnerligen intressant. Finns det något nyskapande, nytänkande, som kan revolutionera dessa omständigheter?

Höjda skatter torde vara helt otänkbara i det långa loppet! Att låna mer pengar tills staten synes helt otänkbart! Sänka pensionärernas garantipensioner?

Och hur är det med den "fläskiga" 90-dagars ungdomsgarantin, som SSU bejakar, när man samtidigt vill ta bort 15 miljarder kronor i rabatt för ungdomar under 26 år från normala arbetsgivaravgifter! Nollsummespel?

Samtidigt med denna historiskt sett något höga arbetslöshet så finns det många andra områden som är i stor nöd av förbättringar:  Som avsaknaden av bostäder, en sviktande äldreomsorg, en kollapsande sjukvård, en skola som behöver förändras snabbare, pensionssystemets haveri, exportindustrins framtida konkurrensmöjligheter eller att leva upp till FN:s deklaration om kvinnors rätt i samhället.

Även om vi på denna blogg anser att socialdemokratin har ett stort mått av socialt ansvar för alla invånare och politisk kunnighet, så betyder det ju inte med automatik att de är de bästa att tillse att hela Sverige lever och mår bra. Om (S) skall komma tillbaka som regeringsparti måste de ju även lita till en del drömmakare inom (MP) och (V). Något som kanske inte är helt enkelt.

Däremot kan ju socialdemokratin skatta sig lycklig över att ha Sveriges Television, en "oberoende" TV-kanal, som sitt främsta stöd i jakten på sina väljare. Det är bara att logga in på SVT Text så inser vem som helst, vilka som favoriseras. 12 miljarder per år kostar detta oberoende!