måndag, april 22, 2013

Från 500 till noll jaktplan!

Under 50- och 60-talet hade Sverige över 500 jaktplan. Det i världen 5:e näst största flygvapnet. Vid dåtiden kunde i stort varje militärt förband lyfta med en rote i försvarsberedskap. Det innebär att det fanns 20-talet plan i möjlighet att snabbt lyfta och försvara svenskt luftrum.

Det svenska stridsledningsssytemet STRIL 60 var världsledande. Detta var ett försvar signerat Tage Erlander(S) och inte minst Gunnar Sträng(S). Därefter kunde Olof Palme(S) bedriva en gediget stor internationell politik med detta i ryggraden. Idag säger Carl Bildt(M) "pliktskyldigast."Jag bryr mig inte"! Vem lyssnar då på Carl Bildt?

Men i det forna Sovjet pågår en stor uppbyggnad av det numera ryska försvaret. Det kanske på intet vis leder till krig. Men Sveriges förhandlingsposition när det gäller åtgärder i Östersjön t ex gasledningar eller andra inskränkningar för Östersjöns överlevnad, är givetvis kritiska utan några som helst maktmedel och ett tamt försvar. Det begriper åtminstone tsarers efterföljare,

Det är närmast pinsamt att en dansk rote som lyfter från Litauen skall markera den skandinaviska identiteten. Sverige är EU:s tredje största land efter Frankrike och Spanien. Vi har närmare 10 miljoner invånare att jämföra med Danmarks 4,5 miljoner och Norges 3,5.

 Naturligtvis måste försvaret spara. Man har ju inte tillförts en enda krona sedan 1990. Dvs försvarsbudgeten har urholkats samtidigt som t ex sociala omkostnadsbudgeten under samma tid fem-dubblats.

Det är märkligt hur lågt ansvariga politiker ligger inför denna närmast förödmjukande insats av ett försvar, som kanske inte markledes använts sedan man händelsevis lyckades stoppa ryssarna vid Baggens-Stäket strax utanför Stockholm 1719. Men som senare har drabbats av bombningar av Stockholm och Strängnäs den 23 februari 1944 av ryskt flyg och sedermera drabbats av nedskjutningen av en obeväpnad DC-3 1952 samt ett Catalina-flygplan. Sedermera fastnade en kärnvapenbestyckad U-båt i Karlskrona.

J.K. Nilsson håller på Newsmill ett försvarstal för den miserabla insatsen. Allt från att 8 Gripen deltagit i en övning i mellersta USA till att det behövs både flygledare och personal att hålla banan ren. Men om man nu inte kan nyttja F20 längre i Uppsala så kan man väl då flytta över till Arlanda. Att göra insatsen från F7 i Såtenäs, F17 i Blekinge eller F21 i Luleå känns märkligt. För övrigt är Wikipedias lista över alla nedlagda flygflottiljer en skrämmande läsning. Totalt 19 flottiljer nedlagda och tre med insatskapacitet kvar.

Men denna misär är ju inte försvarets fel utan riksdagsmän som inte satsat en krona på försvaret sedan 1990!

Vote Allan Widman(FP) for Defence Secretary!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar