onsdag, mars 13, 2013

Sverige exporterar subventionerad vindkraft!

Enligt Elforsks senaste sammanställning kostar det 47,3 öre per kilowattimme att producera landbaserad vindkraft (kapitalkostnad plus drift och underhåll). Vattenkraft kostar 25 öre per kilowattimme och kärnkraft 27,1 öre.

För att det skall kunna gå att bygga vindkraft har man i Sverige infört ett elcertifikatsystem baserat på kvoter, som gör att elproducenter måste ha en viss andel vindkraft eller köpa sk elcertifikat. Kostnaden för detta kan producenten lägga på ditt el-pris. En bedömning är att det utgör minst 5 öre på varje kilowattimme du köper. Vindkraften subventioneras således av dig.

Enligt sajten Aleklett's Energy Mix så överenstämmer exporten av el till Danmark och Tyskland med svensk producerad vindkraft. Det innebär i princip att du får betala denna "gratisexport". Något som säkert uppskattas av danskar och tyskar. 

Denna Ebberöds Bank kan ju inte fortsätta i all evighet. Men för närvarande är det du, som elköpare som får betala. Ingen annan! Mer om detta spel kan du läsa här!