fredag, mars 08, 2013

Är samer andra klassens medborgare?

Samer, som tillhör en av fem etiska minoriteter i Sverige kan man behandla hur illa som helst. Förutsättningen för samebyarnas överlevnad är renskötseln. Den har starkt begränsats och förstörts av de ständiga angreppen från varg och andra rovdjur samt av skogsbolagens olika strävanden.

Naturvårdsverket har vid flera tillfällen sökt ingripa mot kringvandrande rov-vargar men hindrats av Svenska Naturskydds- och Rovdjursföreningens agerande. Två föreningar, som ständigt överklagar skyddsjakt på varg. Två föreningar, som saknar respekt för etiska minoriteter och djurs lidande. Att Rovdjursföreningen inlåter sig på dessa skändligheter är väl knappast någon nyhet. Men att Naturskyddsföreningen medverkar känns ganska märkligt. Dessa två föreningar har dessutom fått hjälp av personer på Kammarrätten, som t v förbjudit skyddsjakt. Man kan med fog undra över hur många år och lemlästade renar, får, hästar och nöt vi skall behöva uppleva innan Kammarrättens manschett-aktörer orkar fatta ett beslut.

Kanske vi även i Sverige skulle behöva ett författningsskydd, som i Tyskland. Dvs ett organ, som prövar om myndigheters beslut eller åtgärder är förenligt med svensk grundlag. Kammarrättens nuvarande agerande synes fn ligga helt utanför människors skydd och rätt i det svenska samhället!