onsdag, mars 13, 2013

Så lever tiggarna i stan!

Häromdagen inledde DN en längre artikelserie om de nya EU-immigranterna. Dvs EU-medborgare, som söker sig en bättre framtid i Sverige. I den första artikeln tar man upp gatutiggeriet, som har ökat markant de senaste åren. Det speglar naturligtvis den sociala och ekonomiska situationen i dagens Europa. I reportaget framträder en romsk kvinna, som berättar hur det är att vara tiggare från Rumänien. Det visar sig att hon bor i ett husvagnsläger tillsammans med flera andra fattiga, som ägnar sig åt tiggeri.

Kvinnans situation visar i tydlig dager upp dagens situation för inte minst romer i Europa och i synnerhet Rumänien. EU satsar pengar för att förbättra situationen för romer men mycket synes vara förgäves. Romer har varken eget land eller några starka organisationer, som kan föra deras talan likt andra minoriteter har. Om än EU gör det i viss mån så tycks detta inte hjälpa särskilt väl.

Någon påstår att "Romer vill inte arbeta". Men vilken människa väljer att frivilligt leva ett liv i armod på gatan eller vara småkriminell? Knappast någon! Nej allt handlar om möjligheter. Det handlar om utbildning, jobb och att arbeta bort fördomar. Det handlar säkert om att ge framtidstro och hopp om ett bättre liv.

Flera länder vill nu minska rörligheten för EU:s invånare bl a för att minska s k "social turism". En rörlighet som faktiskt redan idag är begränsad till 3 månader. Det vore bättre i alla avseenden om man satsade mer på att förbättra människors och romers situation i östra Europa. I Sverige kan vi inte göra allt men dock en del. Skall vi ha ett gemensamt Europa så gäller det väl alla! Däremot finner jag inget hinder mot att man får legitimera sig med pass eller annan id-handling vid gränspassage. Det måste man ju numera göra när man flyger.

Jag kom att tänka på de bulgarer, som lurades till Sverige förra året under falska förespeglingar om jobb. Jag skrev då om detta under rubriken Fattig Europa! Sverige måste givetvis ta ett större ansvar för de EU-invånare, som uppehåller sig och lever i misär. Inte bara förbigå dem med tystnad eller en utspark!

Likaså bör svenska myndigheter hålla bättre koll på de arbetsvillkor som bärplockande thailändare eller trädplanterade kameruner får. Man bör särskilt hålla koll på tillstånd för arbetsinvandring i låglöneyrken. Ofta handlar denna verksamhet mer om snöd vinning och slavliknande arbetsförhållanden. Arbetstagaren hamnar ju även i direkt beroendskap till sin arbetsgivare för uppehållstillstånd!