onsdag, mars 20, 2013

Politiska snedsteg i Europa

Vi har kunnat konstatera att det i Sverige är dödssynd för en politiker att nämna orden blond och blåögd. Den svenska semantiken kretsar onaturligt mycket kring denna fråga. Därför är det intressant att sätta denna debatt i ett europeiskt perspektiv och vi kan då konstatera:

I Tyskland handlar det främst om politikern på något vis har fuskat med sin doktorshatt. I Tyskland, som ni kanske vet finns det tre officiella kön i passen: Herr, Fru och Doktor. Ibland händer det att man kan leta upp något tvivelaktigt ekonomiskt förfarande. I Tyskland liksom Österrike kan det även dyka upp något spöke ur garderoben från kriget.

I England rör det sig för det mesta om felaktiga bo- eller reseräkningar. Att ha en älskarinna/älskare är inte heller särskilt bra.

I Frankrike å andra sidan får man väl närmast dåligt rykte utan älskarinna/älskare. I Frankrike handlar det oftast om ekonomiska oegentligheter. Den socialistiske finansministern rök häromveckan. Han hade hemliga konton i Schweiz för att undkomma skatt. Franska politiker är en högadel för sig. Oavsett partitillhörighet.

I Italien myglar samtliga politiker utom möjligen den nye stora stjärnan Beppe Grillo med kompisen Dario Fo. Här har ju Berlusconi lyckats föra landet till ekonomisk ruin.

I Spanien handlar det om vilket område man kommer ifrån Katalonien, Andalusien etc. Dvs man blir alltid föremål för både spe eller beundran beroende på var i landet debatten förs.

I Finland handlar det oftast om att politikern fått sin bastu gratis uppförd av någon byggfirma eller företag. Finländsk rättvisa lägger dock inte fingrarna emellan.

I Norge handlar det om alltför stor frikostighet med statens medel till närstående eller om politikern använder förbjuden stimulantia dvs inte lever ett asketiskt liv och sportar som Northug.

I Danmark gäller det att inte ha umgåtts med fel människor t ex MC-gäng eller homofiler. Har man dock brassat så gör det inte så mycket.

Unie Europe dans la diversité!