fredag, mars 08, 2013

Myter om pensionen!

Pensionsmyndigheten försöker ju genom en omfattande reklam påminna om hur viktiga de oranga kuverten är.  Dagens Nyheter har hängt på och redovisar stora skillnader i pension mellan olika orter och kvinnor och män. Men är det korrekt?

I dagens Sörmlands Nyheter får vi även veta från Tidningarnas Telegrambyrå, TT, att utlandsfödda kvinnor befinner sig i ett särskilt dike med ytterst liten pension. Detta är ju inte alls korrekt. En utlandsfödd person kan alltid, liksom vem som helst som är bosatt i Sverige, begära äldreförsörjningsstöd från pensionsmyndigheten. Det är skattefritt och uppgår maximalt till 11.300 kronor per månad oavsett hur många år man bott i Sverige. Här kan man läsa mer om äldreförsörjningsstödet!

Min egen pension är ca 15.500 kr per månad före skatt. Efter skatt får jag ut 11.500 kr per månad. Jag har haft en inkomst på bra över 40.000 kr per månad (2005) och alltid legat över den sk brytpunkten, där man inte kan tillgodoräkna sig mer i pension.

Med en ganska enkel logik kan man då räkna ut att alla faktiskt kan få 11.300 kronor, som motsvarar en pension på 15.000 kr. Dvs alla får i stort sett samma pension, som den som tjänar mer än 35.000 kronor per månad.

Det som inte framgår av artiklarna är att en del personer har sk tjänstepension. Hur stor denna blir beror på vilka avtal, som den fackförening man tillhör har tecknat. Tjänste-pensionen kan således variera stort. I Danderyd som har de högsta tjänstepensionerna i Sverige har en pensionär inte mer från oranga kuvertet än vad som redovisats ovan. Däremot har de säkert rejäla avtal om tjänstepension från företag de arbetat vid.

Det statliga pensionssystemet är således ganska rättvist. Alla får i stort sett lika liten pension. Har man ingen intjänad pension får man alltid sk garantipension med 7.500 kr per månad utöver ett hyresbidrag på max 5.000 kronor. Denna pension är beskattad men motsvarar i stort det tidigare redovisade äldreförsörjningsstödet.

Man kan dock fundera över varför man skapat ett nytt socialt system om det enligt Pensionsmyndigheten endast är 15.000 personer i landet som är beroende av denna reform. Som jämförelse finns det 800.000 personer med enbart garantipension. Något som synnerligen förvånar då dessa således inte betalt in en enda krona i skatt under sin livstid.

Bättre vore att ta bort både oranga kuvert och äldreförsörjningsstöd och ge alla samma pension i praktiken. Då skulle vi slippa all onödig administration. Läser man dock till skillnad från Pensionsmyndigheten Riksdagens propåer i ämnet så är det 300.000 personer som är beroende av detta stöd. Vem har rätt?

Oavsett vem som har rätt är talet om orättvisa i det allmänna pensionssystemet en stor myt! Möjligen är de som betalt skatt i många år förfördelade.