tisdag, mars 26, 2013

Mobilupproret i SN och E-kuriren!

Systertidningarna Sörmlands Nyheter och Eskilstuna-kuriren m Strengnes Tidning tar på ett föredömligt vis upp problemet med mobilleverantörernas överbud om bra mobilnät och mobilt bredband. En ökning som sker bl a på bekostnad av de fasta näten. Som gammal Televerkare och radioman inom försvaret har vi på denna blogg reagerat flera gånger de senaste 5 åren.

Framför allt är det mobila bredbandet faktiskt en återvändsgränd för de flesta eftersom den s k bandbredden blir mindre och mindre ju fler användare. Vi skrev i november 2009 följande:


Behåll Din fasta telefon. Fler väljer att säga upp sitt fasta teleabonnemang.  P g a operatörers oeriösa framfart. Det finns många fördelar med ett fast abonnemang:

- Köra bredband upp till 8 MBit/s- Titta på TV (ung som Boxer)
- Ansluta trygghetslarm för äldre
- Ansluta inbrotts- och brandlarm
- Bra förbindelsekvalitet
- Låg kostnad för apparat - den går att använda år ut och år in
- Fungerar mycket längre vid strömavbrott än mobiltelefonen gör
- Vid larm vet larmcentralen var man är - även om man inte kan ge position
- Klarar t ex streaming video, vilket en mobiltelefon inte klarar

Det borde finnas fler skämskaror
Eftersom det finns 4 stora leverantörer av mobiltjänster så borde man rita 4 olika skämskartor. Förhållandena växlar nämligen oerhört. Nere vid Marvikens strand fungerar Telia helt ok medan Telenor inte alls. Därför har jag och hustrun olika bolag för att gardera oss. För att kunna sätta press på enskilda leverantörer t ex via Post och telestyrelsen, krävs faktiskt individuella underlag.

Enligt artikel noteras att det i Björnlunda är synnerligen torftigt. Ja i varje fall fungerar min Telia där men hur det mobila bredbandet är har jag ingen susning om. Jag skulle nämligen aldrig skaffa det m h t ganska lågt behov. För människor i rörelse kan det givetvis vara oerhört nödvändigt, att kunna surfa på väg till jobbet. Men då skall man vara medveten om begränsningarna.

Jag misstänker att redaktionschefen Falk resp nyhetschefen Priem får vänta länge på en förändring. Men försöket att förändra är synnerligen nödvändigt. Hoppas nu inte skämskartorna ställer till det för den operatör av samtliga som är mest seriös.

Läs även:  http://gbenedicks.blogspot.se/2011/03/bra-bredband-kan-bli-battre-i-gnesta_23.html