lördag, mars 09, 2013

Åter på hemmaplan efter tur till Helsingfors!

Ja tidningarna har samlats på hög och det finns en hel del att läsa och kommentera. Tillsammans med dryga 30 andra veteraner från jobbet så åkte jag och hustrun och tittade på Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors. Många svenskar gör så. Musikalen som gått sedan våren 2012 går för utsålda hus.

Även många icke svensktalande ser föreställningen. En äldre dam som satt bredvid mig var utrustad med en surf-platta, som direkt under föreställningen översatte de svenska orden till finska. Det kallas för utveckling.

Kristina i finlandssvensk tappning spelas förnämligt av den finska skådespelerskan och musikalartisten Maria Ylipää. Även hela miljön i Svenska Teatern, som byggdes runt 1860 under Tsar-tiden är fantastisk och ger ett särskilt tillskott till Vilhelm Mobergs epos Utvandrarna i Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfssons tappning. Föreställningen? Världsklass! Sista chansen att se, den 23 maj 2013.

Människor i alla länder har väl i alla tider sökt det goda landet undan fattigdom, svält, krig och förföljelser. Om nu det nya landet i väster blev det för Karl-Oskar och Kristinas ättelägg vet vi ju faktiskt inget om. En del fick det säkert bättre medan andra gick under och allt är inte guld, som glimmar. Men när människor i slutet på 1800-talet liksom även idag "överger sina hemman" för att starta en lång resa mot okänt mål, då finns det givetvis oerhört starka drivkrafter och överväganden bakom för att söka sig en ny och bättre framtid i ett förhoppningsvis gott land!