torsdag, februari 07, 2013

Vill Johan Rocklind(S) ha ett demokratiskt Gnesta?

I Gnesta har det varit på det viset att majoriteten haft ett kommunalråd på heltid och minoriteten ett på halvtid. Fr o m 2011 så har detta förändrats så att majoriteten (rödgrön) har ett och ett halvt medan minoriteten (alliansen) fortfarande endast en halvtid. Detta är ganska unikt i hela Sverige och inte minst i Sörmland, där oppositionen alltid har ett minst ett kommunalråd på 80%.

Denna anomali noterade Gnesta kommuns Arvodeskommitté, AK för redan ett år sedan. Man beslutade i protokoll i maj 2012, att oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage(M) skulle ha ett 80% arvode fr o m 1 januari 2013. Protokollet överlämnades till kommunalrådet Johan Rocklind(S) samma månad för åtgärd.

Nu påstår sagde Rocklind att han inte läst detta protokoll, vilket naturligtvis antingen är en maskerad lögn eller ett missbruk av sin ställning. Jag har aldrig någonsin hört talas om ett kommunalråd, som inte orkat läsa AK förslag.

I malisen har det mumlats om att det inte finns pengar till denna demokratiåtgärd. Men AK:s syfte var just att detta beslut skulle vara med i budgetbeslutet månaden efter i juni 2012. För övrigt så saknar inte kommunen likvida medel. Man går med ett konstant överskott runt 10 miljoner varje år och föreslagen demokratiåtgärd skulle kosta 300.000 kronor.

Det är tämligen slött av den rödgröna majoriteten, att inte kunna tillse att reglera denna enkla men synnerligen demokratiska åtgärd.