fredag, februari 15, 2013

Rekordfart i Gnesta!

Nyss skrev vi om hur segt allt fungerar i Gnesta kommun. Förmodligen har kommun-ledningen läst min blogg. I förmiddags lämnade Alliansen i Gnesta in en motion:

Utred vatten- och avloppsledning från Laxne till Gnesta
Dvs man föreslår att avloppsreningsverkfrågan i Laxne inkl vatten löses genom att lägga ledningar i Klemmingen till reningsverket i Gnesta, som fn har tillräcklig kapacitet.

Därmed frigörs ytorna vid Laxne Strand och Spårbacken. En lösning i tiden. I grannorten Mariefred har man lagt ledningar i Mälaren ända till Stockholm och löst både vatten- och avloppsfrågan!

Det tog mindre än tre timmar innan man kunde läsa på kommunens hemsida, att nu blir utredningen av. Förmodligen måste kommunens tjänstemän jublat över denna motion och fattat egna beslut om utredning. Det är nog första gången i Gnesta kommuns 20-åriga historia!
.
.
Så här kan man läsa på kommunens hemsida nu på eftermiddagen:
.
I arbetet med att ta fram en strategisk plan för vatten- och avloppsförsörjningen i Gnesta kommun, som Kultur och teknikförvaltningen gör, ser kommunen nu anledning att utreda en vatten- och avloppsledning från Laxne förbi Vängsö och Norrtuna till Gnesta med omnejd.

Kommunen kommer att föreslå att en utredning görs då det kan finnas stora fördelar miljömässigt och att på samma gång kunna lägga fiberkabel för bättre kommunikation för norra delen av kommunen. Sannolikt är anläggning av en sådan ledning också positivt för kommunens befolkningsutveckling.

Inga kontakter har ännu tagits med markägare och andra intressenter, utan det kommer att ske under utredningsarbetet.

I utredningen kommer framkomlighet, topografi, miljökonsekvenser, kostnader, för- och nackdelar att belysas. Om utredningen visar att detta skulle vara en bra lösning blir det ett alternativ till att bygga nytt reningsverk i Laxne.

Verkligen snabbt marscherat av kommunens tjänstemän. Vi får hoppas att den styrande rödgröna majoriteten inte sätter några käppar i hjulet för denna goda idé!

Tillägg: Efter att ha delgivits ett antal mail från företrädare för majoriteten i Gnesta kan konstateras, att majoriteten har helt samma uppfattning, som bl a Alliansen. Det innebär stor enighet kring, att lösa avloppsfrågan så viktig för Laxne framtid!

Bra!