tisdag, februari 19, 2013

Realpension och oranga kuvert

Realpension är lika med erhållen folkpension dividerat med din slutlön från ditt arbete efter 35 års lön.. Många skriver att den enbart kommer att vara 40%. Dvs den nye pensionären får endast 40% i lön.

Detta är en genomsnittssiffra som förändar sig snabbt. För egen del så får jag ca 33% av min slutlön - dvs 1/3 del. Hustrun som har haft en lägre inkomst får dryga 40%.

Men nu kommer det intressanta. Har du inte betalt in någon skatt alls, så får du flera 1000% i realpension, då man alltid får minst 7.000 kr plus hyresbidrag, vilket då är ca 10.500 kr/månad om man har bott i Sverige i 35 år.

Har man inte bott i Sverige under 35 år säg kanske bara ett år så kan man begära att få äldreförsörjningsstöd. Detta stöd uppgår till 10.500 kr/månad och ger således en realpension på flera tusen procent.

Det innebär i praktiken att alla är garanterade just runt 10.500 kr/månad i pension. Denna summa motsvarar ungefär 14.000 kr i pension i månaden före skatt. Jag som således bibringat staten stora skattesummor under åren får då ytterligare några tusenlappar än detta per månad.

Detta kan ju inte vara särskilt stimulerande och innebär i praktiken en återgång till det pensionssystem som fanns på 50-talet, då alla vid 67 års ålder fick exakt samma belopp i pension oavsett inkomst.

Att som man säger idag att vi "tjänar in" vår pension är inte sant. Den enda pension, som detta gäller för är eventuell avtalspension eller eget pensionssparande.

Pensionsverket gör nu reklam för att endskilda skall gå in och kolla sin framtida pension. Bättre vore om folk jämförde med varandra. Då skulle man snart inse att skillnaderna är högst minimala.

De oranga kuverten är ett spel för gallerierna fjärran från verkligheten! Fråga mig en sörmlandsbo, som verkligen har kollat!