lördag, februari 09, 2013

Raoul Wallenberg alltid aktuell!

I augusti förra året skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Det har vi skrivit om tidigare på denna blogg.  Raoul Wallenberg är en mcyket känd person utrikes och bl a hedersmedborgare i USA. Det finns bara två -  Wallenberg och Churchill. Den svenska regeringen utnämnde år 2012 till Wallenbergåret, vilket befäster Wallenbergs rykte och livsgärning mot antsemitism och rasism.

Det som är speciellt för mig själv är att vi är släkt. Wallenbergs farmor hette Benedicks. Då kan man ju säga att man även är släkt med andra storheter inom familjen Wallenberg. Men det är en annan historia.

Wallenbergs storhet är omfattande. Minnesmonument över honom finns över hela världen. Inte minst ett fantastiskt monument på Manhattan i New York mellan First Avenue och 47:nd Street. Monumentet är gjort av den svenske konstnären Gustav Kraiz. I Stockholm finns enbart det relativt okända Raoul Wallenbergs torg. Vem vet var detta torg finns?

För egen del kom varseblivningen om Wallenbergs internationella storhet till stånd vid en affärslunch i New York i början på 2000-talet. Min bordsdam, som berättade att hon var judinna, talade sig verkligen varm för denne svensks insatser under 2:a världskrigets sista självande månader och framhöll honom som ett stort föredöme och idéal även idag.

I det lokala Nyköping rasar nu debatten om man skall upprätta någon form av minnesmärke till denne svensk, som faktiskt är mer känd i världen än t ex Olof Palme. I ett ganska träffande inlägg i Sörmlands Nyheter signerat Olof Jonmyren beskrivs alla förvecklingar och utspel. Det är ju Alliansen i Nyköping, som initierat det hela med förslag på ett minnesmonument medan den rödgröna regimen håller emot och tycker att Wallenberg inte har något med Nyköping att göra. Möjligen kan namnet tillföras kommande vägnamn-banken.

Man kan ju undra över hur de tio världsstäder, som har stora Wallenberg-monument, har resonerat? Förmodligen inte som majoriteten i Nyköping.

Jonmyren avslutar träffsäkert med ett citat av regeringens samordnare av Wallenbergåret Olle Wästberg: "I en tid där personligt mod och vilja att gå utöver de egna intressena för att bekämpa främlingsfientlighet och antisemitism är alltför sällsynt, behövs Raoul Wallenberg som förebild". 

"Principer och rikt­linjer är ­viktiga men inte allenarådande. En stad (Nyköping) som gjort välmotiv­erade undantag för Strindberg, Tegnér och Runeberg kan göra fler – där det finns tungt vägande skäl".

Ja vi kan inte annat än att hålla med Jonmyren och Alliansen! Det finns verkligen tungt vägande skäl att påminna om stort mod och samtidigt motverka den ökande svenska antisemitismen.