tisdag, februari 12, 2013

Nedvärderade hästar!

Hamburgerkött (hästkött) i färdiglagad Lasagne har skakat om Europa. Med uttalanden från ministrar i både Sverige och omvärlden. Det verkar som man värderar hästkött som ett sämre dylikt än nötkött.

Själva trodde vi i vår enfald att en hamburgare (rätt från Hamburg) var gjort på häst. Det visar sig nu att det faktiskt inte är så utan på nötkött (utom i den del av Asien där man inte får äta nötkött).

Vi får trösta oss med hästkorv från Gustafs eller häst/åsna från Minerva i Vasastan. Det är grejer det. Uppenbarligen så är de aktuella hästarna från Rumänien, som relativt nyligen infört en lag om förbud mot hästar på allmäna vägar.

Man kan då säga att dessa hästar (eller återstoden) hamnat på villovägar till Luxemburg och Frankrike via en handlare i Holland och sedan vidare ut över Europa.

Även om vi gillar hästar så behövs det uppenbarligen i en snöd tid betydligt större kontroll på vad vår mat innehåller. Det kan ju med denna avsaknad av moral och etik även röra sig om självdöda djur.

Nej det bästa vore att kunna engagera lokala slakterier så man vet vad köttet kommer i från. I vissa avseende motverkar dock svensk lagstiftningen sådana initiativ av hygieniska skäl! Hur dock köttet behandlas innan ankomst till Sverige bryr man sig dock inte om! Som vi IT-folk alltid sagt: "Skit in - skit ut"!