måndag, februari 25, 2013

Måndag morgon igen!

Valet i Italien en rysare?
Intresserar oss alla. Enligt SVT:s nyhetsprogram Rapport kommer socialdemokraterna att vinna! Vi hade inte ens hört att det fanns ett socialdemokratiskt parti i Italien. Däremot en efterföljaren till det gamla kommunistpartiet Democratici di Sinistra (vänstern), som bytt ut hammaren och skäran mot den röda rosen.

Inget parti kommer att vara vinnare i Italien. Däremot antingen en center-vänster-koalition eller en center-höger-dito. Nu har även ett stort nypopulistiskt parti tillkommit. Så vi skulle nog påstå att utgången är tämligen oviss. Det som är mest fantastiskt är att Berlusconi fortfarande har en stor väljar-potential vid 77 års ålder.

Pundet, dollarn och euron rasare?
Nu är pundet nere i 9,75 SEK. Vi har aldrig någonsin sett en så låg kurs. Dollarn står i 6,40 SEK. Den danska kronan, som tidigare låg runt 123 SEK är nu nere i 113 SEK etc. Svenska kronan har förmodligen aldrig varit så stark på många år om än någonsin. Trevligt för dem som skall ut och resa men mindre bra för den svenska exporten.

ID-kontroller en risare?
Polisen gör ID-kontroller bl a i tunnelbanan i Stockholm. 10% av de kontrollerade saknade uppehållstillstånd i Sverige enligt tidningen Metro. En jämförelsevis hög andel jämfört t ex med nykerhetskontroll av bilister där inte fler än högst 0,5% fastnar. För dem som kontrolleras är det dock ingen trevlig upplevelse varken i tunnelbanan, landsvägen eller i hemmet med de licens-kontroller som Radiotjänst gör. Nu rasar en allmän debatt om dessa kontroller är moraliskt försvarbara.

Twittra en rusare?
Vi har ju så smått börjat twittra efter diverse problem. En lätt euforisk applikation.  Vi har dock valt att skydda våra tweets av olika skäl. Tanken var att hålla dessa meddelanden i en mer personlig krets och då måste intresserade godkännas av editören. Så vi beklagar att allmänheten inte kommer att ha tillgång till dessa! Vi har ju även varit aktiv på Facebook under många år men även där gäller en trängre krets!

Oscarsutdelningen en rosare!
Svensk film fick en jämförelsevis stor utdelning vid nattens Oscars-gala. Vi framför ett stort grattis till berörda film- ocj ljudmakare!

Familjecentral i Gnesta en resare?
Att anlägga en familjecentral beslutades ju av Alliansen redan 2009. Problemet var att hitta en lämplig lokal. Nu verkar Linda Lundin(S) ny ordförande i BoU, Barn- och ungdomsnämnden ha satt ner foten. Hon föreslår de gamla apotekslokalerna. Kanske något avsides men bättre än ingenting. Vi förmodar att samråd föreligger med socialnämnden, eftersom detta projekt berör fler än BoU! Men resan har varit lång över tre år!