fredag, februari 15, 2013

Kan man lita på vetenskapen?

En stor meteor slår ner i det ryska samhället Tjeljabinsk. Den hade lika gärna kunnat slagit ned i svenska Malmö två minuter tidigare. Varför gavs det ingen varning om detta?

Samtidigt får vi helt appropå veta att en stor himlakropp passerar jorden på bara 2.000 mils avstånd dvs tre jordradier. Hade den slagit ner på jorden hade ett område av 2.000 kvadratkilometer förstörts, ett område lika stort som Stor-Stockholm.

Då börjar man verkligen undra vad man kan få i huvudet.Eftersom jag råkar vara utbildad i strålning dvs kortvåg till mikrovåg så har jag sedan länge sett till att vårt hus har ett plåttak.

Varför nu detta? Jo det finns något som heter neutron, alpha-, gamma- och beta-strålning, som vi faktiskt utsätts för varje dag. Denna strålning kommer huvudsakligen rakt uppifrån. Alpha-strålning, som består av joniserade protoner stoppas av taktegel. Detta gäller även för beta-strålningens elektroner. Den mest farliga och förekommande kosmiska strålningen, gamma-strålningen stoppas bara av metall eller mycket tjock betong. Gamma-strålning är en magnetisk vågrörelse i stort sett samma som röntgen-strålning.

Neutronstrålning är svår att stoppa men metall hjälper. Förutom dessa goda egenskaper för plåttak så minskas risken för att en blixt slår in och skadar personer under ett sådant tak!

Finns det något vackrare än ett plåttak av stål eller koppar? Kanske något att tänka på!