söndag, februari 17, 2013

Journalistikens utarmning - svart i rutan

Har ju Mats Svegfors skrivit om i en debattartikel. Han har granskat DN och SvD och konstaterar att på samma sidyta har det journalistiska orden minskat rejält. Mats Svegfors har ju varit VD för public service företaget Sveriges Radio AB.

Här kan vi ju även anse att en ordens förslappning ägt rum. Så det är väl lite glashus över Svegfors skriverier. Men har man möjlighet att följa många utländska medier, t ex TV-kanaler så är det en klar försämring i det svenska public service utbudet i vissa avseenden.

Det jag saknar mest jämfört med andra länder är vetenskapliga, tekniska och industri-relaterade program. Dvs det som vår välfärd baseras på idag. Vetenskapsredaktionen på SVT sänder mest mystiska program om hur hjärnan fungerar. Inte mycket att komma med. Om svensk forskning och utveckling får vi inte veta något alls.

Mitt favoritprogram under alla år var Tekniskt Magasin med Erik Bergsten. Programmet lades ner 1987 och sedan dess har det varit tekniskt svart i Sveriges Television!

Jag vet mer om t ex SAAB- eller Bofors-koncernerna genom att titta på tysk TV. Samma TV har oerhört många program som beskriver den tyska industrin. Hur saker och ting tillverkas etc. En källa till omfattande kunskaper. Man har regelbundna program kring hur datorer fungerar och hur de kopplas ihop i olika sammanhang. Man förstår att det finns en ambition att ge en allmän teknisk information till alla.

De tyska byggprogrammen handlar ofta om praktiska frågor. Som vad man gör när det inte fungerar. Ger juridiska råd etc. Medan svenska diton har mer fokus på glada ansikten!

Ja svensk journalistik i såväl press som TV har utarmats rejält. Det kan vi hålla med om. I det lokala bladet Sörmlands Nyheter brukar journalisten Annika Clemens blixtra till med naturnära vetenskap. Men ack alltför sällan!

Min slutledning sedan tidigare är att det knappast är journalisternas fel utan tidningsägare och kameral enhet, som tyvärr styr utbudet. När det gäller svensk public service, som har frikort med 12 miljarder årligen från svenska folket, borde man dock kunna förvänta sig betydligt bättre. Nu sysslar man mest med att tagelskjortemässigt häckla det som gynnar välfärden dvs exportindustrin eller debattera näthat! Lite mer progressivitet efterfrågas!