tisdag, februari 26, 2013

Johan Croneman i DN recenserar

en bok av docenten Margareta Rönnberg med titeln ”Vänstervridna? Pedagogiska? Av högre kvalitet? 70-talets barnteveprogram och barnfilmer kontra dagens”.

Croneman som huvudsakligen är filmrecensent i DN är ofta tankvärd och läsbar. Han synpunkter på nämnda bok är intressanta. Croneman, som enligt egen utsago tillhörde rödvinsvänstern tycker inte att 70-talet var så vänstervridet i TV medan Rönnbergs utsaga mer handlar om en ganska dålig kvalitet på de DDR-inspirerade barnprogrammen, som visades.

M h t till Cronemans ålder (ej övre tonåren) kan man ju undra om han verkligen hade riktig koll på det hela. Själva upplever vi  att de vänstermänniskor, som dominerade svensk TV på 70-talet fortfarande finns kvar i TV:s studios. Kanske inte så mycket på underhållningssidan eftersom den i alla fall bench markas mot licensfria TV-produktioner men dock i nyhetsflödet. Särskilt Text-TV:s skribenter synes som hämtade direkt från salig insomnad Ny Dag.

Vänstern var dock stark i TV på 70-talet. Detta drabbade särskilt ABBA, som borde ha vunnit den svenska uttagningen till melodifestivalen redan året före Brighton. Man kan ju fråga Björn Ulvaeus om vad han tycker!