onsdag, februari 06, 2013

I hab mi verknollt in dir!

För den som valde bort tyskan i skolan betyder rubriken med sydtysk dialekt ungefär: "Jag är störtkär i dig". Ja vi tycker det är ganska trevligt med februari och tysk eller österrikisk TV. Då är det karneval, mardi gras - helt enkelt super-Heimat-abends med festlig musik, sång, flera hundra utklädda människor dvs maskerad. På kvällens ZDF sände man den "Rhenländska humortoppen" med tre städer Köln, Meinz och Düsseldorf inblandade.

Inte nog med detta. På minst tre andra tyska kanaler sände man motsvarande program om än i mindre skala. Detta närmaste vi kan komma i Sverige är väl Melodifestivalen eller Så skall det låta. En jämförelse som blir ganska trist ur svensk aspekt. Nu råkar det finnas närmare 100 miljoner människor som är tysktalande. Dvs Europas största språk. Men det känns rätt torftigt ibland; Det som bjuds på svensk TV.

Rubriken är förresten hämtad från en sång framförd av Andreas Gabalier. Efter denna tillställning sändes ett synnerligen bra avsnitt av Tatort från Köln. Dessa tyska deckare är helt i klass eller bättre än Midsomer Murders eller franska diton. Ljusår bättre än amerikanska CSI eller vad de nu heter, som man tyvärr får se i parti och minut på svenska kanalpaket!

Det större intresset för tyska började nog för egen del i början av 70-talet då jag gick på Siemens-skola i München. Ej heller ett 15-årigt skidåkande i den lilla orten Leogang i Österrike synes ha skadat den tidigare inmundigande tyskan. I varje fall fick vi en medalj av borgmästaren vid en tradionell Heimat-abend på 90-talet för lång och trogen tjänst. Leogang ligger på "andra sidan norrut" från Saalbach/Hinterglemm inte långt från Zell am Zee. Men den gamla skoltyskan kom till praktisk övning. I varje fall kvällstid. Sen har ett 15-årigt tittande på tysk satellit-TV inte gjort språket sämre.

En av höjdpunkterna var det årliga besöket i Zell med intagande av Apfelstrudel och Schokolade mit Schlagrahm (Schlagsahne). Dvs äppelkaka och choklad med vispgrädde. För att inte tala om den fantastiska familjen Josef och Annie Bacher, som vi bodde hos under alla år 25 meter från liften.

Numera känns snö som ett hot och inte en möjlighet. Men med den efter alla år införskaffade snöslungan med elstart, så känns dock läget under kontroll! Vi sover i alla fall lugnt inför nästa snöattack. Värre är det med systematiska journalistiska påhopp! Det senare kommer vi att återkomma till under våren!


fotnot
I sing a Liad für di - u da frogsch du mi,- willsch mit mir tanze geh ich glaub i seh,  auf di. I sing a Liad für di u cha d Sterdal seh,hab mi verknollt in dir! ... mir ein foto von dir, schazi schenk mir ein foto und ich schenk dir noch eins von mir!