söndag, februari 17, 2013

Goda råd om energibesparing

I dagens DN får en familj i Gnesta goda råd om energibesparing. I mitt tycke goda råd, som sysslat med energibesparing under flera år och vårt hus drar nu totalt 9.500 kWh/år.

Rådgivaren avråder från golvvärme, vilket är bra både ur besparingssynpunkt, som fysiologisk synpunkt. I socialstyrelsens rekommendationer får golvets värme uppgå till max 27 grader av fysiologiska skäl. Det kan vara svårt att inte överskrida denna siffra. För hög värme i fötterna kan ge blodtrycksfall i huvudet.

Det enda som inte är bra är förslaget att installera solceller. Det lönar sig aldrig på våra breddgrader. Då hade ju elbolagen redan gjort detta i stor skala för länge sedan. Om detta kan man läsa här!

Nya treglasfönster samt ordentlig tätning runt fönster liksom mer isolering på vinden brukar ge bra resultat. Även en kvalificerad värmepumpanläggning är givetvis bra. I norra och mellersta Sverige kanske bergvärme. Söderut räcker det med luft-vatten etc.

Nollenergihus finns inte. Att bara värma mat tar kanske 3-4.000 kilowattimmar per år. Värmer man inte maten kommer man förmodligen snart att avlida av alla bakterier, som finns kvar. Att duscha i kallvatten är säkert inget att rekommendera.

Råden kommer från Hans Jältorp, energirådgivare i Flens och Gnesta kommuner.