onsdag, februari 20, 2013

Expressens etiska förfall

Drottningen har ju anmält bl a Expressen för publiceringen av den nidbild av kungahuset, som den socialdemokratiska tidskriften Tiden publicerat. Man kan på goda grunder anta att detta även gäller Tiden!

Enligt de regler som gäller för Pressobudsmannen, PO gäller publiceringsförbud i samband med anmälan! Tidningens Expressen har valt att strunta i denna etiska och moraliska överenskommelse och publicerar således anmälan.

Det heter i andra tidningar att Expressens åtgärd är ovanlig. Ja verkligen. Den står helt i strid med det som Expressen har bundit sig att stå för. Hur detta fungerar kan man läsa om på http://www.po.se/om/sa-goer-du-en-anmaelan. Nuvarande PO, Ola Sigvardsson (fd tidningsman) fegar uppenbarligen ur och har inte vågat vidta åtgärder. Så anmälan går nu vidare till PON, Pressens opinionsnämnd.

Att göra en PO-anmälan är enkelt men utnyttjas inte särskilt ofta av offer för tidningarnas skriverier. PO står heller inte på medborgarnas sida utan utgör närmast ett alibi för medias nidskriverier av olika slag.

Betydligt bättre kan det vara att starta enskilt åtal enligt 5:e § Brottsbalken. I domstolarna finns inga tidningsmän, som PO eller i PON. Hur kan man förresten välja räven att vakta hönshuset? Obegripligt!

Vi hoppas på stor framgång för drottning Silvia i alla avseenden!